DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Retro

Rosberg félt, amikor Schumacher visszatért

Mindenki hatalmas megdöbbenésére Michael Schumacher 2010-ben úgy döntött, negyven felett, három év kihagyás után visszatér a Formula-1-be. Nico Rosberg első gondolata a félelem volt.

Ha visszatekintünk Michael Schumacher hosszú és eredményes pályafutására, láthatjuk, hogy csapattársai általában nem sok sót ettek meg a kivételes tehetségű német pilóta mellett. Már a bemutatkozása is kiválóan sikerült, a Jordannél a jóval tapasztaltabb Andrea de Cesarist, a Benettonnál pedig a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-t győzte le azonnal csapaton belül (1991-ben).

A következő két évben is egy-egy hatalmas tapasztalattal rendelkező társnál bizonyult (általában jóval) gyorsabbnak, Martin Brundle és Ricciardo Patrese teljesítménye homályosodott el az ifjú német titán mellett, ezután pedig látványosan Schumacherre épült a Benetton és a Ferrari is, így Jos Verstappennek, J.J. Lehtónak, Johnny Herbertnek ugyanúgy nem volt valós esélye, mint Eddie Irvine-nak, Rubens Barrichellónak, vagy Felipe Massának sem.

2009 decemberében teljesen váratlanul a Mercedes hivatalosan bejelentette, Nico Rosberg mellett a három év szünet után visszatérő Michael Schumacher lesz állandó pilótájuk (legalább három szezon erejéig). A legenda visszatérése Nico Rosbergben is komoly aggodalmat keltett, bőven látott esélyt arra, hogy elbukik a hétszeres bajnok csapattársaként.

Rosberg megítélésének jót tett a Schumacherrel töltött három közös év


„Elképesztő volt, senki nem sejtette (Schumacher visszatérését), még én sem. Az első gondolatom a félelem volt. Úgy éreztem, kikövezett utam van a bukás felé” – ecsetelte a 2016-os világbajnok az Auto Motor und Sport című lapban. Végül egyáltalán nem így történt, a balszerencsétől is övezett Michael Schumacher nem tudott csapattársa fölé nőni, mindhárom évben a jóval fiatalabb Rosberg volt jobb csapaton belül.

Ugyanakkor a negyven felett járó honfitárs így is sokszor lenyűgöző volt az akkor még gyengécske autóval. „Időnként elképesztően gyorsnak bizonyult, különösen esőben. Olyan őrült teljesítménnyel jelentkezett sokszor, ami számomra is meglepetés volt, mintha egy másik bolygóról érkezett volna.”

„Természetesen az nem sokat segített, hogy a csapat abban az időszakban nem volt valami erős” – tette hozzá Rosberg, aki 2012-ben már képes volt a futamgyőzelemre is (bár az autó gyengélkedett, különösen a második félévben), Schumacher erejéből viszont csak egy dobogós helyre futotta. Igaz, a technika számos alkalommal kibabrált vele a versenyeken, hiába futott jól az időmérőn. Az idei év egyik nagy kérdése, hogy mire megy Michael fia, Mick Schumacher, aki óriási valószínűséggel 2019-ben az Alfa Romeo és a Ferrari autóját is tesztelheti a Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: