DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Az F1 folyamatosan megihleti a zeneipar képviselőit

Amióta létezik száguldó cirkusz, azóta ad újabb és újabb ötleteket zeneszerzőknek, műfaji megkötések nélkül, legutóbb a The Chemical Brothers gondolta újra a sportágat. Az alábbiakban a legjobb, F1-hez köthető dalokat gyűjtöttük össze.

George Harrison – Faster

A Beatles egykori szólógitárosát ma „autóbolondnak” címkéznénk, de tegyük hozzá, teljes joggal: gyerekkorától kezdve járt versenyekre, az 1955-ös Brit Nagydíjon vett részt először F1-es futamokon, később pedig nem volt nehéz belefutni a hetvenes évek nagydíjain. 1977-ben alig foglalkozott zenével, ezért több időt szánhatott szenvedélyére, mindemellett egy rakás képet és videót készített látogatásairól.

Utóbbi felvételek remek illusztrációul szolgáltak 1979-es „Faster” („Gyorsabb”) című dalához, melyhez Niki Laudához, Emerson Fittipaldihoz, Jody Scheckterhez és az 1973 végén visszavonult Jackie Stewarthoz fűződő barátsága adta az inspirációt. A háromszoros világbajnok skót még Harrison sofőrjeként is feltűnik a Faster videoklipjében. A lemezeladásokból befolyt összeget a művész a rákban elhunyt svéd pilóta, Gunnar Nilsson emlékére létrehozott alapítványnak adta át, a dalt pedig az öt héttel korábban, Monzában életét vesztő Ronnie Petersonnak ajánlotta.

DJ Visage – Formula és Formula ’98

A DJ-ként dolgozó dán Martin Sig az 1997-es Olasz Nagydíjon találkozott a producer Norbert Reicharttal, ahol gyorsan közös nevezőre jutottak: zenét kell csinálniuk az F1-ről! Az eredmény az egyszerűen „Formula” névre keresztelt, jellegzetes motorhangokkal megspékelt dal lett, majd csavartak rajta egyet, és bemutatták a „Formula ’98”-at egy évvel később. Ez utóbbit már nem titkoltan Michael Schumachernek írták: a Ferrari-pilóta neve többször is elhangzik a zenében, egy generáció nőtt fel a jellegzetes német bekiabálásokon. Magyarországon leginkább „alapzeneként” terjedt el, miután valaki Palik László legemlékezetesebb, F1-es közvetítés alatt elhangzó mondatait vágta rá a dallamra.

Robbie Williams – Supreme

A világ egyik legismertebb előadója 2000-ben kiadott dalához készített F1-témájú videoklipet. Williams itt egy fiktív pilótát testesít meg, aki Jackie Stewarttal küzd a bajnoki címért, majd bukja el azt, miután a mindent eldöntő futam előtt bezárják saját lakóbuszába. Az „Gentleman racers” (kb. „Úrvezetők”) névvel ellátott videóhoz korabeli felvételeket használtak fel a készítők: az egyszeri szemlélőnek fel sem tűnik, hogy Williamst digitális technikával varázsolták vissza a hetvenes évek elejére.

Hans Zimmer – Rush – Hajsza a győzelemért

A Niki Lauda és James Hunt 1976-os párharcát feldolgozó Ron Howard-alkotáshoz a filmzenék megkoronázott királya, Hans Zimmer komponált egy egész albumnyi dalt, talán legismertebb közülük az egész sztorin végigfutó „Lost but Won” című.

Avicii – Speed

A 2018 nyarán elhunyt svéd producer a közös támogató révén került kapcsolatba a Lotus F1-es csapatával: a Burn támogatásával megvalósult dal a „Speed”, azaz „Sebesség” címet kapta, miután a Tim Bergling meglátogatta a gárda enstone-i bázisát.

David Guetta – Dangerous

Napjaink egyik legnépszerűbb dj-je és zeneszerzője nem sokkal Avicii után szintén a Lotusszal közösködött, az együttműködésnek pedig egy igazán látványos videó lett az eredménye. A Jerezben forgatott klipben a francia öltött Lotus-overált, ellenfelét pedig a színész James Purefoy játssza. A képeken feltűnik egy E20-as modell, valamint néhány másik, Lotus-festésű alsóbb kategóriás formulaautó – sőt, még a gárda akkori élpilótája, Romain Grosjean is, egy cameo erejéig. Éppen ezért nézzük el a rendezőnek azt a képzavart, hogy a videó elejére IndyCar-autókat és a Formula-E történetének első futamát megnyerő Lucas di Grassit vágta be.

Brian Tyler – Formula 1 Theme

A sportágnak tulajdonost kellett váltania ahhoz, hogy saját, hivatalos dal fűződjön a nevéhez. A Liberty Media azt a Brian Tylert kérte fel az F1 főcímének megkomponálására, aki többek között az Avengers: Ultron kora, a Vasember 3, vagy éppen a Halálos iramban-sorozat zenéit szerezte, és nem kellett csalódnunk. A dal alig egy éves, de már mindannyiunk fülébe befészkelte magát.

Paul Denton – Formula One

Az ír trance dj tavalyi dalába Martin Sighez hasonlóan a Forma-1 hangjait álmodta bele, a dinamikus ütemek mellé az elsüvítő autókat idéző effekteknek köszönhetően. No és persze ott a dal borítója, mely egy rajtvonalat és egy rajtkockát ábrázol.

The Chemical Brothers – We’ve Got To Try

A három, majd tizenöt másodperces előzetesek után nőnapon végre kiderült, mi rejlik a Forma-1 és a többszörös Grammy-díjas angol duó projektje mögött. Az F1-es autót vezető kutya főszereplésével készült videó önmagában szórakoztató, bár nem tudni, hogy a sportág médiafelelősei hol és milyen célokra akarják majd felhasználni a dalt.

+ 1

Rotor – Forma-1

A ma is zenélő miskolci heavy metal együttes egy 1988-as válogatásalbumra írta a Forma-1 című dalát, melyet a sportág hazai, 1986-as bemutatkozása ihletett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: