DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Bottas újoncként gyenge autóval is villantott

Lewis Hamilton mellett nyújtott gyenge produkciója miatt sokan lesajnálják a tapasztalt finnt, pedig pályafutása elején a harmatos Williamsszel is bizonyította, hogy akár a legjobbak közé is kerülhet.

Nem könnyű Lewis Hamilton csapattársának lenni, erről már egy másik finn, Heikki Kovalainen is tudna mesélni. Valtteri Bottas 2018-as produkciója pedig felettébb csalóka, elismerve ugyanakkor azt, hogy a Spanyol Nagydíjtól (a továbbfejlesztett versenyautó megérkeztével) a finn csak nagyon ritkán találta a megfelelő tempót a pályán. Juan Pablo Montoya szerint a látványos visszaesés hátterében éppen ez állt, hogy az új autó egyszerűen nem feküdt Bottasnak.

Pedig a tavalyi éve jól indulhatott volna, Kínában és Azerbajdzsánban is nyerésre állt, ám Sanghajban a csapat stratégiai baklövése, Bakuban pedig egy elképesztő balszerencse (gumidefekt alig két körrel a vége előtt vezető helyről) fosztotta meg a biztos győzelemtől. Ősszel Szocsiban is lehetősége nyílt az első hely megszerzésére, ám a csapat a világbajnoki összetett állása miatt Lewis Hamilton mögé parancsolta.

Bottas magasan túlteljesítette autója tudásszintjét Kanadában


Így végül győzelem nélkül zárta az évadot. Szerencsére 2017-ben három sikert már elkönyvelhetett, idén pedig nagyon fogadkozik, hogy megmutatja. F1-es pályafutását a Williamsnél kezdte 2013-ban. Pechjére az előző évben többnyire remeklő (Maldonado még futamot is nyert vele) istálló borzalmasan visszaesett, így a pontszerzés is csak hébe-hóba sikerült.

Bár már újoncként is úgy gondolták róla a szakemberek, hogy a jövő világbajnoka lehet, az FW35-tel nehéz volt megmutatnia tudását. A Kanadai Nagydíj időmérőjén azonban ez elég látványosan sikerült, az esős körülmények között ugyanis kevésbé számított a versenyautó, Bottas pedig a legjobb három közé verekedte be magát Sebastian Vettel és Lewis Hamilton mögé.

A korábbi futamgyőztes Maldonadót könnyedén legyőzte Kanadában és az egész évet tekintve is. A balszerencse viszont (2013-ban) nem engedte, hogy egy igazán komoly eredményt tehessen le az asztalra, Montrealban vasárnap ugyanis már száraz pálya fogadta a versenyzőket, ami ismét kidomborította a Williams gyengeségét, így hiába adott bele mindent, a harmadik rajthelyről egészen a 14. pozícióig lépdelt hátrafelé, ezért végül a pontszerzés sem sikerült. Ennyit számít az időjárás és az autó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: