DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Családi kötelékek a Formula-1-ben

A száguldó cirkuszban többször is előfordult, hogy egy családból két testvér, esetleg más kötődésű pilóta is versenyzett. Schumacher, Bianchi, Fittipaldi, Andretti, Hill és mások, de milyen sikerrel?

A Speedweek.com alaposabban utánanézett a családi kötelékeknek a valaha a Formula-1-ben megfordult pilóták körében. A legsikeresebb testvérpár egyértelműen Michael és Ralf Schumacher voltak a Formula-1-ben, de természetesen közel sem ők voltak az elsők. Világbajnoki címig csak az idősebb fivér jutott (hétszer is), de Ralf is jócskán termelt futamgyőzelmeket.

Az F1-ben szerepet kapó testvérek:

David és Gary Brabham
Tino és Vittorio Brambilla
Corrado és Teo Fabi
Emerson és Wilson Fittipaldi
Pedro és Ricardo Rodriguez
Ian and Jody Scheckter
Michael és Ralf Schumacher
Jackie és Jimmy Stewart
Gilles és Jacques Villeneuve (nem azonos az 1997-es világbajnokkal)
Graham és Peter Whitehead
Joachim és Manfred Winkelhock

Közülük csak négy duó volt egyszerre is a pályán, a Schumacher testvérek 1997 és 2006 között (157 alkalommal), Fittipaldiék 1972 és 1975 között, Ian és Jody Scheckter 1974 és 1977 között, Graham és Peter Whitehead pedig mindössze egy ízben, 1952-ben.

Ralf és Michael Schumacher egy évtizeden át egymás ellen versenyeztek az F1-ben


A pontszerzés egyazon versenyen csak a Fittipaldi- és a Schumacher-testvéreknek sikerült dobogón pedig csak Michael és Ralf Schumacher állhatott egyazon versenyen. Először az 1998-as Olasz Nagydíjon, utoljára pedig 2005-ben, Magyarországon. Ötször arattak kettős győzelmet, egyszer Ralf, négyszer pedig Michael vezetésével.

A német testvérpár az egyetlen, amely valaha is elfoglalhatta az első sort a száguldó cirkuszban, nekik viszont összesen nyolcszor sikerült ez a bravúr. Apa-fiú kapcsolat is bőven akad a kínálatban, de futamgyőzelemig csak Graham és Damon Hill, Keke és Nico Rosberg, valamint Gilles és Jacques Villeneuve jutottak, világbajnoki cím pedig csak a Hill- és Rosberg-családban sikerült apának és fiúnak. Ehhez a társulathoz csatlakozhatna Mick Schumacher is, amennyiben sikerrel veszi az akadályokat, bejut a száguldó cirkuszba és ott is sikeressé válna. Addig azonban még hosszú és rögös út vezethet a tizenkilenc éves pilóta számára.

Bár nem a Formula-1-ben történt, de érdekes Mario és Michael Andretti esete is (igaz, mindketten megfordultak az F1-ben, az édesapa világbajnok is lett 1978-ban), az IndyCarban ugyanis 1983 és 1994 között (az 1993-as évet leszámítva) egy bő évtizeden át egymás ellen versenyezhettek. Kevésbé közismert, de Jules Bianchi dédnagybátyja, Lucien Bianchi is tagja volt a száguldó cirkusznak 1959 és 1968 között, nem túl nagy sikerrel, ugyanakkor 1968-ban a Le Mans-i 24 óráson győztesként intették le.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: