DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Kehm: Schumacher 2000-es sikere volt a kulcs

Nem túl gyakran halljuk nyilatkozni Sabine Kehmet, Michael Schumacher menedzserét, most azonban elismerte, hogy a német legenda életében döntő fontosságú volt a 2000-es bajnoki cím.

Bár Michael Schumacher már kétszeres világbajnokként érkezett a Ferrari istállóhoz 1996-ban, őt is utolérte az olasz istállónál korábban és azóta is megszokott nagy nyomás és eredménykényszer. Bár az autó már 1997-től alkalmas volt a világbajnoki győzelemre (igaz, eleinte a Williams, majd a McLaren azért valamivel erősebbnek tűnt), de zsinórban három évig mindig a szezonzárón bukott el a Scuderia (kétszer Schumacher, egyszer Irvine).

2000-ben ismét kiélezett csata zajlott Mika Hakkinen és Michael Schumacher között, amiből végül a német jött ki győztesen és ez döntő fontosságúnak bizonyult a korábbi sikerek tekintetében. A máig legeredményesebb pilóta és istállója vállát ugyanis ezután már nem nyomta az óriási súly és le sem szálltak a sikervonatról további négy évig.

Az ezredfordulón Schumacher kilenc győzelemmel szerezte meg az év végi elsőséget, ezután pedig végre felszabadultan autózhatott, a csapat pedig hasonló légkörben dolgozhatott, remek eredménnyel.

2000-ben átszakadt a gát, az egész csapat felszabadulhatott a nyomás alól


„Egyértelmű, hogy hatalmas nyomás nehezedett rájuk, akkor is éreztem, hogy ez (2000) sorsdöntő év. Nem tudom, mi történt volna, ha abban az évben sem sikerül megszerezni a világbajnoki címet. Tényleg azt éreztem, hogy nem tudom, mi történne, ha most sem hozzák össze” – idézi Sabine Kehmet a Crash.net szakoldal.

„Egészen elképesztő munkát végzett abban a szezonban, tényleg szó szerint mindent beleadott. Élénken emlékszem, amikor Michael eldöntötte a bajnokságot a suzukai győzelmével, el sem tudtam képzelni korábban olyan érzelmi robbanást az egész gárda részéről.”

„Amikor átszelte a célvonalat, a garázsban levő szakemberek könnyekben törtek ki. Azt hiszem, csak akkor értettem meg igazán, mit is jelentett számukra ez a győzelem, mert annyira régóta próbáltak már visszajutni a csúcsra. Néhány huszonöt év körüli szerelő szó szerint sírni kezdett, de próbálták titkolni ezt.”

„Engem is megérintett ez az élmény. Úgy vélem, innentől Schumacher elkezdett egy más szintet képviselni. A következő években folyamatosan még tovább fejlődött és emberként is még jobbá vált” – emlékezett vissza Sabine Kehm.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: