DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Így fontolgatta Schumacher a visszavonulást

Alig néhány nappal 37. születésnapját követően beszélt először a visszavonulásról Michael Schumacher, amit aztán év végén be is váltott. Bár egyáltalán nem azon okból, mint eredetileg gondolta.

Egy éveken keresztül domináló, számos világbajnoki címet nyerő pilótának nem könnyű elviselni, ha egyszer csak olyan helyzetben találja magát, hogy szinte esélye sincs a legjobb helyeket megszerezni. Hasonlót láthattunk Fernando Alonsónál is, aki ráunt az éveken át tartó sikertelenségre (nem saját hibájából) a Formula-1-ben, ezért tavaly inkább úgy döntött, távozik a sorozatból.

Michael Schumacher versenyzési vágya a fantasztikus sikerek tudatában sem csökkent, sőt, szinte minden évben egyre jobban és jobban vezetett. 1994 és 1995 a benettonos sikerekről szólt, majd a Ferrarihoz átigazolva 2000 és 2004 között bizonyult verhetetlennek.

2005-ben azonban olyan szabályváltozások léptek életbe, ami abszolút kedvezőtlenül hatott a Bridgestone abroncsokat használó Ferrarira és a német legenda a világbajnoki címre esélytelenül körözgetett a mezőnyben. Futamot is csak egyet nyert abban az évben (az is a csapatok bojkottjáról elhíresült, csonka indianapolisi verseny volt), igaz, így is sikerült a harmadik helyre felérnie év végén.

2006 elején, nem sokkal 37. születésnapját követően fordult meg először a fejében komolyabban, hogy szögre akasztja bukósisakját, ha esetleg továbbra is azt tapasztalja, hogy nem igazán harcolhat a futamgyőzelmekért. Csak azért nem akart maradni, hogy továbbra is a Formula-1-ben legyen.

Schumacher már 2006 elején pedzegette a visszavonulást, talán korai volt akkor év végén távoznia


„Ha nincs esélyem arra, hogy versenyeket nyerjek és harcolhassak a világbajnoki címért, akkor nem hiszem, hogy túlzottan erőltetni fogom, hogy meghosszabbítsam karrieremet. Ha fejlődni akarunk, nagyobb apparátusra lesz szükségünk. A Formula-1-ben nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy helyben álljunk. Tudni szeretném, merre tartunk” – idézte Schumachert a Der Spiegel magazin.

„A 2005-ös szezon katasztrofális volt, a Ferrari hosszú évek sikerei miatt kissé hanyaggá és figyelmetlenné vált” – fogalmazott Schumacher. Ez azon nagyon ritka esetek közé tartozott, amikor finoman, de nyíltan kritizálta saját csapatát a máig legsikeresebb F1-es versenyző. 

Mint tudjuk, 2006-ban kevés híján megszerezte nyolcadik világbajnoki címét, ám az utolsó két futamon történt technikai hibák miatt végül lecsúszott róla és Fernando Alonso lett másodszor (és egyben utoljára) világbajnok a száguldó cirkuszban. Schumacher azonban mégis visszavonult… hogy utána 2010-ben a Mercedes színeiben kevésbé sikeresen visszatérjen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: