DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Raikkönen kis híján lekéste debütálását

A Formula-1-es mezőny korelnöke közel tizennyolc évvel ezelőtt kezdte pályafutását. Annyira nem izgulta túl, hogy nem sokkal a rajt előtt békésen szunyókált, de még kért öt percnyi alvást.

Mindössze huszonhárom, együléses versenyautóban teljesített viadalt követően, alig huszonegy esztendősen igazolta le a Sauber istálló a tehetséges Kimi Raikkönent a 2001-es szezonra. Az akkor még kockázatosnak ítélt szerződtetés bevált, már első futamán pontot szerzett, éves teljesítménye pedig annyira meggyőző volt, hogy a következő évre már a McLaren-Mercedes csábította el.

A veterán pilóta azóta már 292 teljesített futamnál jár, de a rajongók így is a melbourne-i debütálásával kapcsolatos történetre emlékeznek vissza leginkább. Amikor egy átlagos újonc elképesztően izgulna bemutatkozása miatt, harminc perccel az Ausztrál Nagydíj rajtja előtt a finnt sehol sem találták a rajtrácson. A Sauber akkori fizioterapeutája élénken emlékszik az esetre.

Raikkönen a debütálása napján is elképesztően hidegvérű volt


„Kimi éppen aludt. Azt mondtam Kiminek, hogy néhány perc múlva már élete első versenyén kell rajthoz állnia. Erre csak annyit válaszolt nekem: ’Ó Josef, csak még öt percet hadd aludjak! Sem korábban, sem azóta nem láttam még hasonlót sem” – idézi Lawrence Barettót a Formula1.com.

„Ez kirívó nyugodtság volt, nem megjátszás, a versenyző természetéből fakadt. Hagytam még néhány percet aludni, a pihenés nagyon fontos” – tette hozzá a szakember. Nem sokkal később, az addig szundikáló Raikkönen gyorsan rápörgött a feladatra, tizenharmadik rajthelyét pedig pontszerzésre váltotta. Idén, harminckilenc évesen újra remekül teljesített, idei produkciója az egyik legjobb volt az utóbbi öt szezont tekintve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: