DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – A világot megrengető síbaleset

2013-ban ezen a napon történt Michael Schumacher sorsfordító balesete. Azon bizonyos december 29-i nap eseményeit idézzük fel.

Csendes év végi vasárnapként indult 2013. december 29. a Formula.hu-n: az oldalra délelőtt fellépő látogatók a Williams 2014-es reményeiről, Ricciardo Red Bull-os váltás előtti várakozásairól vagy Luiz Razia debütálási esélyeiről olvashattak – azaz semmi rendkívüliről. A bomba délután, 13:55-kor robbant.

„Michael Schumacher balesetet szenvedett” – mondta a szalagcím, amelyre az olvasók garantáltan felkapták fejüket. A rövidhír így szólt: „Az első jelentések szerint Schumacher a francia Alpokban található Méribelben szenvedett balesetet ma délelőtt síelés közben, s ezt követően kórházba kellett szállítani. A hétszeres világbajnok pilótát a francia RMC Sport értesülései szerint stabil állapotban vitte kórházba a helikopter, s bár komoly fejsérülést szenvedett, végig magánál volt, és állapota »nem ad okot az aggodalomra.«”



Innentől záporozni kezdtek a Schumacherről szóló hírek – a nap folyamán, egészen éjfélig, már csak a hétszeres világbajnokról szóló anyagok kerültek ki az oldalra. Egy órával az első hír után a Le Dauphine információját adtuk közre: a francia lap beszámolt arról, hogy a baleset 11 órakor történt, Schumacher feje egy sziklának ütközött, a segítség pedig sokkos állapotban, de eszméleténél érte a hétszeres világbajnokot, akit előbb Moutiers, majd egy órán belül Grenoble kórházába szállítottak. A cikk kitért arra: a történtek idején Schumacher mellett volt 14 éves fia, Mick is. „Sérülése súlyos, de nincs veszélyben” – vonta le a legfontosabb konklúziót a Le Dauphine.

Késő délutánra megérkezett a hivatalos álláspont, Sabine Kehm menedzser rövid közleménye: „Michael egy privát sítúrán fejsérülést szenvedett a francia Alpokban. Kórházba szállították, profi orvosi ellátást kap. A megértésüket kérjük, hogy nem tudunk folyamatos információt adni az állapotáról. Schumacher sisakot viselt, és nem volt egyedül a baleset idején, melyben rajta kívül senki nem volt érintett.”

Az este érkező, nem hivatalos hírek már aggasztóbb képet festettek: az RMC Sport arról írt, Michael Schumacher agyvérzést kapott és életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. Aggasztónak tűnt, hogy a grenoble-i klinika által ígért közlemény sem érkezett meg a várt időpontban. Miközben a kórházba érkezett az FIA specialistája, Gérard Saillant professzor, az intézmény körül gyülekezni kezdtek a rajongók.

Az oldal ügyeletes szerkesztője éjszakába nyúlóan dolgozott, hogy beszámolhasson a legfrissebb hírekről. 22:44-kor publikálta a hírt, amelyet sem ő, sem a rajongók nem szerettek volna hallani: „Hivatalosan is megerősítették: Michael Schumacher kómába esett, azonnali idegsebészeti műtétet kellett rajta végrehajtani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: