DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Alonso meg akarta zsarolni a McLarent?

Brit sajtóértesülések szerint Fernando Alonso tizenegy éve úgy akarta szabotálni Lewis Hamilton futamát, hogy megzsarolta a wokingi vezetést a Magyar Nagydíj előtt. Az istálló ellenállt, a spanyol eligazolt.

A BBC Sport információi szerint a kétszeres világbajnok spanyol a Magyar Nagydíjon látott időmérős balhé és az ennek köszönhető visszasorolásának köszönhetően meg akarta leckéztetni újonc csapattársát. Arra kérte Ron Dennis csapatfőnököt, hogy tegyenek a tankolásnál túl kevés üzemanyagot Hamilton autójába, hogy az ne érjen el vele a célig.

Az eredmény láttán tudhatjuk, hogy ez nem valósult meg, Lewis Hamilton ugyanis győzött Magyarországon, Alonso pedig a hatodik helyről még a dobogóra sem tudott felkapaszkodni. A brit sajtó időzítése mindenesetre furcsa, hogy éppen Fernando Alonso (egyelőre) utolsó futama előtt néhány nappal jött elő ezzel a 2007-es történettel, ráadásul a spanyol és korábbi nagy riválisa azóta már sokkal jobb viszonyban van egymással.

A brit sajtó Alonso búcsúja előtt hozakodott elő a tizenegy éves történettel


A BBC értesülései szerint a spanyol és menedzsere azzal zsarolta meg elöljáróit, hogy ha nem szabotálják csapattársa futamát, akkor további részleteket szivárogtat ki a ’Spygate’ néven elhíresült, a McLaren csapatot érintő botrányról. Alonso Martin Whitmarsh előtt is megismételte követelését, amit mindkét csapatvezető visszautasított.

A verseny után a spanyol kezet rázott Dennisszel és elnézést kért amiatt, amit nagy indulatai hevében mondott. Végül a McLarent (csapatszinten) kizárták a 2007-es konstruktőri bajnokságból, valamint 100 millió dollárra is büntették. A gondok viszont nem Magyarországon kezdődtek, csak itt csúcsosodtak ki mások számára is látható módon.

„A problémák korábban kezdődtek, ez csak egy vulkánkitöréshez hasonló utolsó mozzanat volt. De Lewis kezdte az egészet, ezt ne feledjük el. Ha a megbeszélteknek megfelelően hagyta volna Fernandót előzni, nem robbant volna a bomba” – nyilatkozta egy, a McLarenhez közel álló forrás a BBC-nek. Ennek igazságtartalmát meglehetősen nehéz ellenőrizni, de az év végén Ron Dennis és Fernando Alonso felbontották a többéves megállapodást, a spanyol pedig visszatért a Renault-hoz. Hogy mostani búcsúja végleges-e, még nem tudni, egy évet biztosan kihagy, de nem kizárt, hogy 2020-ban ismét a mezőnyt erősíti majd Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: