DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Raikkönen az első tesztjéig nem is látott Formula-1-et

Amikor Kimi Raikkönen elkezdett versenyezni, nem is tudta, mi az a Formula-1, egyetlen versenyt sem látott sauberes tesztje előtt. Később pedig a világbajnoki címig jutott és továbbra is marad.

Kimi Raikkönen bravúros teljesítményt nyújtva megnyerte az Egyesült Államok Nagydíját másfél héttel ezelőtt. Több, mint öt és fél év szünet után szerzett újra futamgyőzelmet, ami önmagában sem kis dolog. Bár már 39 éves elmúlt és nem is maradhat a Ferrarinál, így sem akasztja még szögre bukósisakját, hanem további két évadon át a Sauberhez szerződik.

A nyugodtságáról közismert finn jégember szerint mindenki azt hiszi, hogy hatalmas csalódásként élte meg, amikor a Ferrari vezetői éppen Monzában közölték vele, hogy mennie kell és Charles Leclerc lesz a helyettese. Szerinte számos előnye is van annak, hogy az Alfa Romeo-Saubernél folytathatja, többek között az, hogy több időt lehet a családjával, mivel a svájciak központja alig egy órányi utazásra van svájci otthonuktól.

Mindig is arról álmodozott, hogy F1-es világbajnok legyen? Nem éppen. „Nem emlékszem, hogy valaha is arról álmodoztam volna régen, hogy egy nap a Formula-1 mezőnyének részese lehessek. A gokartban, amikor az ember még nagyon fiatal, általában vannak álmai. De őszintén szólva, én sosem gondoltam arra, hogy abbahagyjam a gokartozást és az autóversenyzésből éljek meg. Egészen addig, amíg el nem fogyott a pénzem” – emlékezett vissza Kimi Raikkönen az olasz Motorsport hasábjain.

Kimi Raikkönen számára nem volt gyerekkori álom a Formula-1


„Aztán találkoztam több okos és fontos emberrel, akik úgy döntöttek, támogatnak engem. Amikor a Formula-Renault sorozatban is elkezdtem szállítani a győzelmeket, akkor gondoltam úgy, hogy rendben, ebből talán meg fogok tudni élni. Emlékszem, mennyire meglepődtem, amikor a japán Formula-3-ból kaptam ajánlatot úgy, hogy már fizetést is ajánlottak.”

„Utána azonban a dolgok nagyon gyorsan más irányt vettek a Formula-1 felé. Nem tudom, hogyan gondoltam korábban a száguldó cirkuszra, biztosan voltak elképzeléseim, valamint úgy gondoltam, hogy lehetetlen odáig elérnem, de őszinte leszek, első F1-es tesztem előtt egyetlen Formula-1-es nagydíjat sem láttam” – ismerte el a 2007-es világbajnok.

„Nem is voltak nagy elvárásaim. Idejöttem, hogy megtudjam, mégis milyen ez a Formula-1, de nem gondolkoztam túl sokat előre. Természetesen reméltem, hogy jól fogok teljesíteni, de nem stresszeltem túl magam rajta, úgy gondoltam, megnézzük, mi történik, lesz ami lesz” – fogalmazott Raikkönen, aki 2001-es debütálása után 18 évvel tér vissza az azóta már az Alfa Romeo támogatását élvező Sauber istállóhoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: