DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Briatore: Csak én hittem Schumacherben

A Benetton egykori csapatfőnöke egészen 1991-ig tekintett vissza. Az istálló vezetőségét nem győzte meg a zöldfülű Michael Schumacher, ő azonban rájuk erőltette a választást – mint tudjuk, bejött.

1991-ben mutatkozott be Michael Schumacher a Formula-1-ben, a Jordannel, amellyel a Belga Nagydíjon teljesített emlékezetes hétvégét – az időmérőn hetedik helyre kvalifikált, a futamon viszont már az első körben kiesett, mivel a rajtnál tönkretette kuplungját. A következő versenyen, Olaszországban Schumacher már egy Benettonban ült, Roberto Moreno helyén. Közismert, hogy a csapatfőnök Flavio Briatore csapott le a németre: az olasz egy friss interjúban elárulta, neki kellett meggyőznie a csapat többi vezetőjét.



„Senki sem hitt Michaelben. Nem elég jó, túl fiatal, ez meg az, mondták” – idézte fel a 27 évvel ezelőtt történteket Briatore a Bild podcastjében, amelyben Nico Rosberggel beszélgetett. „De én annyira biztos voltam benne, hogy végül mindenki azt mondta, jól van, szerződtessük le! Elküldtem neki a szerződést, és hajnali háromkor vagy négykor írtuk alá.”

A választás rövidesen kifizetődött, Schumacher egy évre rá, ugyancsak Belgiumban megszerezte első nagydíjgyőzelmét, három év múlva első, négy év múlva második Formula-1-es világbajnoki címét a Benettonnal Briatore irányítása alatt.

„Michael sosem panaszkodott” – emelte ki védence legfőbb erényét a később Fernando Alonsót ugyanúgy felkaroló Briatore. „Ha gond volt az autóval, azon volt, hogy megoldja. Más versenyzők ugyanebben a helyzetben azt mondták, a kocsi sz*r.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: