DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Maldonado elfeledett, bravúros vezetései

Pastor Maldonadóról mindenkinek csak a ’fizetős versenyző’ jelző jut eszébe és rengeteg karambolja. Ugyanakkor egyetlen futamgyőzelmén kívül is akadtak csodás futamai, amik feledésbe merültek.

2012-ben, gyakorlatilag teljesen váratlanul, mindenkit meghökkentett Maldonado Spanyolországban, ahol a kitűnő időmérő edzés után a versenyen megszerezte első és egyetlen futamgyőzelmét, ami egyúttal a Williams utolsó sikere is. De ezen kívül is időnként remek teljesítményt nyújtott, igaz, ezek száma eltörpül számtalan, balul sikerült futama mellett.

2011-ben Monacóban már az időmérőn is villantott, a kilencedik leggyorsabbnak bizonyult, ami Hamilton büntetése miatt a nyolcadik rajtkockát jelentette. Maldonado már a junior-szériákban is kimagaslóan jól ment a hercegségben, a Formula Renault és a GP2 sorozatokban összesen három győzelmet aratott a szűk, utcai pályán. A hajrában a hatodik helyen állt, ám Hamilton egy érthetetlenül kockázatos és váratlan előzési manőver közben kilökte a venezuelait, aki kiesett. Később Hamiltont húsz másodpercre büntették baleset okozása miatt, de ez Pastor Maldonadót már nem vigasztalta.

Hamilton kilökte a hatodik helyről Maldonadót

Belgiumban az időmérőn ismét összetűzésbe keveredett Hamiltonnal, emiatt öt rajthelyes rajtbüntetésben részesült, csak a 21. kockából indulhatott. A gyenge Williamsszel kiválóan és türelmesen versenyezve már a hatodik körben feljött a tizedik helyre, folyamatosan csatáznia kellett, de végül megcsípte az utolsó pontszerző helyet.

2012-re a Williams sokkal jobb autót rakott össze, Maldonado már az idénynyitón is remekelt, az utolsó körökben Fernando Alonso Ferrariját támadta az ötödik helyért. Fél körrel a vége előtt azonban egy jobbosban túl sok gázt adott, megúszott az autó fara és szanaszét törte a versenyautót, így a hatodik hely is ugrott.

Az Európa-Nagydíjon, Valenciában a szenzációs harmadik rajtkockát kaparintotta meg a venezuelai és a versenyen is jól taktikázott. Az utolsó körökben a használt gumikon nagyon szenvedő Lewis Hamiltont érte utol és a harmadik hely megszerzéséért támadta. Mindketten nagyon erőszakosak voltak, egyikük sem engedett, csattanás lett a vége, Hamilton a falban kötött ki, Maldonado első szárnya pedig letört. Visszaesett tizediknek, amiből végül tizenkettedik helyezés lett, mivel ezúttal a Williams-pilótát büntették utólag húsz másodpercre.

Mindketten keménykedtek, végül Maldonado a falba taszította Hamiltont

Ismét egy utcai pálya, Szingapúr. Az első sorba kvalifikálta magát Hamilton mellé (csapattársa, Bruno Senna mindössze tizenhetedikként indulhatott) és a futam nagy részében a dobogós helyekért csatázott. Úgy tűnt, meglehet a harmadik pozíció, de az utolsó kerékcserénél hidraulikus probléma miatt kiállni kényszerült.

Még mindig 2012, Abu Dhabiban is kiválóan sikerült az időmérő edzés, a harmadik helyről startolhatott. A versenyen nem ütközött és nem is robbant le, bár nem sikerült megtartania eredeti helyét, ötödik lett. Ha ilyen teljesítménnyel rukkolt volna mindig elő, nagy valószínűséggel még ma is a mezőny tagja lehetne.

Egy pocsék 2013-as szezont követően átnyergelt a Lotushoz, ám 2014-ben igen gyengén muzsikált az autó, a pontszerzés is kemény feladatnak bizonyult. Az Egyesült Államokban kiugróan jól sikerült az időmérő, a 11. kockából indulva a versenyen tizedikként intették le Maldonadót, ami végül kilencedik helyezés lett, mivel Vergne büntetésben részesült.

2015-ben már csak egyszer tudott villantani, pedig a Lotus ebben az évben Mercedes-motorokra váltott. Általában messze elmaradt csapattársa, Romain Grosjean teljesítményétől, de Ausztriában még egyszer, utoljára megmutatta (sokszor jól titkolt) tudását. A tizedik rajthelyről indulva a hajrában remek csatározásba kezdett Max Verstappennel, végül a hollandot megelőzve hetedikként zárt. Ez volt az utolsó éve a Formula-1-ben, 2016 óta nem láthatjuk a venezuelait, aki a szponzori pénz elapadása miatt nem is valószínű, hogy bármikor is visszatérhet. Nektek hiányzik a rengeteg ütközésben részt vevő versenyző?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: