DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Prost csak a jóra emlékszik Sennáról

24 éve, hogy elhunyt Imolában a brazil F1-es legenda, Ayrton Senna. Egyik legnagyobb ellenfele, a négyszeres világbajnok Alain Prost visszaemlékezett arra a napra, amely megváltoztatta kapcsolatukat.

„Nem fogok ünnepelni, ahogy néhányan. Kivételes srác volt, de én nem úgy tekintek vissza rá, mint mások” – mondta Prost. Hogy megértsük a francia legenda szavait, emlékezzünk vissza kettejük háttértörténetére. A Senna–Prost csaták a Formula-1 nagykönyvébe is beíródtak. Miután 1988-ban csapattársak lettek a McLarenben, felcsapott köztük az első szikra, amikor a brazil Estorilban majdnem a bokszutca falához szorította Prostot. Számtalan szópárbajt vívtak utána, az év végén pedig Senna lett a világbajnok.

Hat évig tartott közöttük az ádáz rivalizálás, amelynek Prost 1993-as, a Williamsszel nyert vb-címe vetett véget. Ezután ellenségekből barátokká váltak, ami azért is volt hihetetlen, mert olyan is előfordult, hogy Senna nem volt hajlandó kiejteni riválisa nevét vagy kezet fogni vele.

„Nem őrzök rossz emlékeket Sennáról. Csak élete utolsó hat hónapjára gondolok vissza, amikor jobban megismertem Ayrtont, mint előtte bármikor” – folytatta Prost. „Teljesen más ember volt, megértettem, ki is ő, és miért viselkedett úgy, ahogy. A fő motivációja az volt, hogy engem legyőzzön.”



Ugyanakkor az 1993-as Ausztrál Nagydíjon a brazil megmutatta sportszerű oldalát is. Senna nyerte a futamot, míg ellenfele második lett, de a futamgyőztes ragaszkodott hozzá, hogy mindketten a dobogó tetején álljanak – szó szerint felhúzta maga mellé. „Ez az én emlékem, amit róla őrzök a mai napig" – árulta el Prost, s hozzátette, elég ironikus, hogy visszavonulása után gyakran arról beszéltek Sennával, hogy miként lehetne az autók és a versenypályák biztonságát javítani.

Senna utolsó versenyhétévégjén még néhányszor találkoztak, Prost egy francia televízió kommentátoraként volt jelen Imolában. A szabadedzés alatt a brazil még rádióüzenetet is küldött egykori riválisának: „Üdvözöllek kedves barátom, Alain, mindannyiunknak hiányzol” – mondta Senna.

„Ayrton hívott szombaton, összefutottunk, aztán vasárnap még kétszer találkoztunk. Főleg a biztonságról beszélgettünk, és arról, hogy szerinte a Benetton autói szabálytalanok voltak. Nagyon erre koncentrált, ami furcsa volt” – emlékezett a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: