DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Retro

A Formula-1 kész állatkert

Igen gyakran jelennek meg állatok a száguldó cirkuszban, akár szimplán az autó tervezője gondol egy merészet a festésnél, időnként pedig a támogató emblémája hozza magával. Melyek a leghíresebbek?

Egyre több 2018-as versenyautót mutatnak be a nagyközönség számára. Elsőként a Haas állt elő idei gépével, amelynek oldalán egy futó nyulat láthatunk, ezzel a tempót szeretné növelni az amerikai istálló. Nem ők azonban az egyetlenek, akiknek autóján a múltban megjelent egy-egy állat, sőt, a jelenlegi mezőnyben is láthatunk még ilyet.



A Ferrari emblémája a kezdetek óta magában foglalja a fekete, ugró lovat, az Alfa Romeo visszatérésével pedig a zöld kígyóval találkozhatunk ismét. A Red Bull szintén a csapatba tartozik, a vörös bika a Red Bullnál és a Toro Rossónál is megjelenik, természetesen.

A Lotus hosszú éveken át összeforrt a sárga alapra festett tevével, a főtámogató dohánygyárnak köszönhetően, többek között Ayrton Senna is versenyzett ezzel az autóval, számos győzelmet is aratott.

Kevesen emlékeznek, de egy alkoholreklámnak köszönhetően 1989-ben a szarvas is megjelent az Eurobrun istálló versenyautóján. Sajnos nem sokszor láthattuk az érdekes színezést, mivel a csapat igen ritkán jutott túl a(z elő) kvalifikációkon.

Az egyik leghíresebb állatot 2000 és 2004 között láthattuk a száguldó cirkuszban, a metálzöld jaguár nem meglepő módon a Jaguar istálló autóin szerepelt, mérsékelt sikerrel.

Hosszú évekig az Agip olajcéggel szerződött a Ferrari, amelynek köszönhetően jól emlékezhetünk az autóra festett, hatlábú kutyára, ami az olajvállalat emblémájának része.

A McLaren egy oroszlánt vitt magával évekig, szintén egy szponzornak köszönhetően. Csak ezután borította be a teljes autót a piros-fehér, ikonikus festés, a Marlborónak köszönhetően.

Az állatvilág folyamatosan megjelent a Jordan versenyautóin 1997-től kezdve. Először egy évig egy kígyót festettek az első orrkúp oldalára, majd két éven át következett a mérges, sárga darázs. Nem volt itt még vége, a következő esztendőkre ugyanis ismét újított a Jordan-Honda és már egy cápát láthattunk az autó orrán.

De említhetnénk korábbról a Wolf istálló farkasát, vagy éppen a Porsche logójában szereplő lovat is. Kíváncsian várjuk, ki is milyen ötlettel áll elő legközelebb.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: