DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Amikor a pilótáknak elszáll az agya

A Formula-1 történetében nem egyedi eset, hogy egy pilóta annyira megharagszik társára, hogy a középső ujjával jelzi neki véleményét. Schumacher, Raikkönen, Coulthard és Massa is megtette.

A száguldó cirkuszban időnként túlzásba esnek a versenyzők a csatározások során. Amikor a hátulról érkező pilóta úgy érzi, hogy előtte levő társa már sportszerűtlenül, szándékosan feltartja, néha elszakad a cérna. Michael Schumacher és David Coulthard például adott és kapott is középső ujjas jelzést, de nem ők voltak az egyetlenek.

A hétszeres világbajnok német alig egy éve versenyzett csak a Formula-1-ben, de már rendelkezett futamgyőzelemmel. A mclarenes Gerhard Bergert érte utol Monzában, 1992-ben, ám az osztrák durván becsukta a kaput a német előtt. Schumacher indulatait csak fokozta, hogy fél perc múlva Berger egyébként is kiment kerékcserére.

Berger igen veszélyesen húzta autóját Schumacher Benettonjára

1995-ben Heinz-Harald Frentzen és Mark Blundell zördült össze Adelaide-ben. Az eset különlegessége, hogy úgy tartotta fel közel három körön át Frentzent a mclarenes brit, hogy nem is pozícióért harcoltak, hanem a német lekörözéshez készülődött. Érthetetlen volt Blundell keménykedése, hacsak nem azért tette, mert a Sauber németje mögött érkezett nem sokkal a harmadik helyezett, szintén brit Johnny Herbert és talán neki akart segíteni nem túl sportszerű módon. Frentzen mindenesetre végül elment, de kezével mutatta véleményét a feltartásról.

Blundell érthetetlenül sportszerűtlenül tartotta fel a jóval gyorsabb Frentzent

2000-ben Schumacher visszakapta a bemutatást David Coulthardtól. A McLaren skót pilótája egy ideje már előzni próbálta a technikai hibával küszködő német versenyzőt Magny Cours-ban, ám Schumacher keményen, már-már a sportszerűség határait túllépve védekezett. Az egyik támadási kísérlet után ki is mutatta véleményét Coulthard. Talán ez is közrejátszott abban, hogy ugyanabban az évben, Indianapolisban mennyire kőkeményen védekezett a skót német riválisa ellen.

A Ferrari gondokkal küszködött, Schumacher azonban feltartotta Coulthardot

Öt évvel később ő is visszakapta a sorstól a bemutatást, 2005-ben, Imolában. A verseny során kétszer is csúnyán becsukta a kaput Felipe Massa Sauberjére, az első eset a brazilnak egy vezetőszárnyába került. Szűk húsz kör múlva azonban ismét utolérte Coulthardot, aki megint kissé nekiment az előzési kísérletkor, ezt már Massa sem hagyta véleménye jelzése nélkül.

Coulthard kétszer is nekiment Massának húsz kör alatt

Utolsó főszereplőnk Kimi Raikkönen. 2007-ben, Bahreinben a jégembert egymás után két gyors körében is akadályozta a Toro Rossóval versenyző Scott Speed. Ezt már az egyébként hidegvérű Raikkönen is nehezen viselte és bemutatott az amerikainak.

Speed manővereit nehezen tolerálta Kimi Raikkönen

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: