DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Retro

Akik a Williams legsikeresebb pilótáivá váltak

Korábban sosem tapasztalt, rutintalan párossal vág neki a 2018-as évadnak a Williams istálló. A korábbi évtizedekben azonban óriási neveket is foglalkoztatott a csapat. Kik voltak a legeredményesebbek?

Az egykor szebb napokat látott, patinás istálló a Ferrari és a McLaren mögött a harmadik legidősebb gárdája a Formula-1-nek, már több, mint negyven éves. A száguldó cirkusz azonban alaposan megváltozott, a fennmaradásért kompromisszumokat kell kötni. Idén a tizenkilenc éves Lance Stroll és a huszonkét éves Szergej Szirotkin vezeti majd a csapat két autóját, ketten együtt összesen húsz nagydíjrészvétellel.

Mansell neve összeforrt a Williamsszel


Sosem volt korábban ilyen tapasztalatlan párosa az istállónak, kíváncsian várhatjuk, hogy a radikálisan átalakított versenyautóval milyen eredményre lesznek képesek. Eddig összesen 65 pilóta fordult meg a Williamsnél, közülük heten lettek világbajnokok. Kik váltak a patinás csapat legeredményesebb versenyzőivé?

A világbajnokok:
1980: Alan Jones
1982: Keke Rosberg
1987: Nelson Piquet
1992: Nigel Mansell
1993: Alain Prost
1996: Damon Hill
1997: Jacques Villeneuve

Így szerezte Alan Jones a Williams első világbajnoki címét

Clay Regazzoni szerezte a Williams első győzelmét 1979-ben, Pastor Maldonado pedig az eddigi utolsót, 2012-ben. A grove-i alakulat eddig 114-nél jár. De kik szerezték a legtöbbet?

A Williams futamgyőztesei:
Nigel Mansell: 28
Damon Hill: 21
Jacques Villeneuve és Alan Jones: 11
Alain Prost és Nelson Piquet: 7
Ralf Schumacher: 6
Keke Rosberg: 5
Juan Pablo Montoya és Ricciardo Patrese: 4
Carlos Reutemann és Thierry Boutsen: 3
Clay Regazzoni, David Coulthard, Heinz-Harald Frentzen és Pastor Maldonado: 1

Mely pilóták töltötték a leghosszabb időt a csapat kötelékében? Érdekes módon az első hét között csak egyetlen (Williamsnél megkoronázott) világbajnok található. Nigel Mansell 95 nagydíjon át szolgálta a csapatot, Ralf Schumacher 94, Ricciardo Patrese 81, Felipe Massa 78, Valtteri Bottas 77, Nico Rosberg 70, Juan Pablo Montoya 68, Damon Hill pedig 65 futamot teljesített.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: