DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Retro – Az első magyar vb-futamgyőztes motoros

1948-ban ezen a napon született Drapál János, hazánk gyorsasági motorsportjának egyik legkiemelkedőbb alakja, aki a Vasfüggöny mögül kilépve a nemzetközi porondra is páratlan sikereket ért el.

Drapál János 1948. február 3-án látta meg a napvilágot, így pályafutása egy olyan korszakba, a hidegháborúéba esett, amikor a magyar motorversenyzőknek szinte a lehetetlennel volt egyenlő, hogy a Vasfüggönyön túlról kilépjenek a nemzetközi porondra. A hetvenes években mégis több magyar motoros is eljutott a gyorsasági-világbajnokságig, köztük Drapál is.

drapál-1



Természetesen főként a szomszédos országokban rendezett világbajnoki megmérettetéseken tudott indulni az itthon többszörös magyar bajnok versenyző, akinek tehetségét jól mutatja, hogy húsz világbajnoki futamából négyet is meg tudott nyerni, egy ízben pedig harmadik lett. A magyar motorsport számára történelmi az 1971-es Csehszlovák Nagydíj 250 köbcentis viadalán aratott sikere, amely hazánk első világbajnoki futamgyőzelme volt.

Drapál elsősorban a 250-es és az azóta már megszűnt 350 köbcentis kategóriában húzta a gázt, legnagyobb sikerei idején egy Yamaha nyergében. Az említett 1971-es szezonban kilencedikként zárta a vb-pontversenyt, míg egy évvel később hetedik lett a 350 köbcentisek között. 1973-ban aztán két versenyen is az első helyen intették le, mégis „csak” kilencedik lett a tabellán. Hazánk első vb-futamgyőztese, aki ily formán a 2007-ben világbajnoki címig jutó Talmácsi Gábor elődjének is tekinthető, 1985 augusztusában, mindössze 37 évesen egy pöstyéni versenyen szenvedett halálos balesetét.

drapál-2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: