DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Amikor megérte megelőzni a safety cart

Tavaly, az évadzáró, Abu Dhabi Nagydíj egyik vitatémája volt Nico Hülkenberg szabálytalan előnyszerzése, amely miatt még a büntetés is megérte számára. Néhány éve Hamilton ugyanígy járt.

Nico Hülkenberg a rajt után a Force Indiák mögé esett vissza, de nagyon hevesen támadta az előtte álló versenyzőket. Tudta, ha az elején nem sikerül megelőznie az erősebb motorral rendelkező párost, akkor az abu dhabi pályán rendkívül nehéz lesz később eléjük kerülnie.

Hülkenberg bevállalta a büntetést, bejött neki

Kockáztatott, egy kanyarlevágás után nem engedte vissza maga elé Sergio Perezt, vállalva ezzel az esetleges büntetést. Elképzelése bejött, ugyanis el tudott szakadni a közvetlen riválisoktól, a versenybíróság pedig „csak” öt másodperces büntetést szabott ki a német pilótára. Addigra viszont már óriási előnyt autózott ki a rózsaszín autókkal szemben, így gond nélkül visszatérhetett a hatodik helyre, ami végül a konstruktőri hatodik pozíciót jelentette a Renault számára.

2010-ben hasonlót élhettünk meg  Valenciában Lewis Hamiltontól, aki a hivatalos bokszutcai vonal után előzte meg az éppen a pályára hajtó biztonsági autót. Ez szabálytalan volt, később kapott is érte büntetést, mégis a brit járt sokkal jobban. Azt a kört ugyanis jóval gyorsabb tempóban teljesíthette, mint a közvetlenül mögötte érkező, de a szabályoknak megfelelően a biztonsági autó mögé besorakozó Fernando Alonso, Felipe Massa és Robert Kubica.

Lewis Hamiltonnak is nagyon megérte a szabálytalanság

Hamilton a bokszkiállása után is maradt a második helyen Sebastian Vettel mögött, ám a harmadik helytől hátrafelé lassabb pilóták következtek az eltérő boksztaktika miatt, Kamui Kobayashi vezetésével. Alonsóék mélyen a sor mögött beragadva harcolták magukat lassacskán előre, míg Hamilton szabad pályán futhatott sokkal gyorsabb köröket. Így amikor több, mint húsz körrel később (!) kiszabták a brit világbajnokra az áthajtásos büntetést, addigra kényelmesen kiautózott annyi előnyt, hogy a büntetés letöltése után is visszajött másodiknak. A korábban még mögötte érkező Alonso csak nyolcadik lett.

Egyelőre a Formula-1 szabályzatában vannak megoldatlan kérdések, Hülkenberg és Hamilton korábbi esete is erre mutat rá.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: