DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Lauda: A régi versenyzők összejártak? Baromság!

Eloszlatott néhány tévhitet az évtizedekkel ezelőtti F1-ről Niki Lauda: a versenyzők nem voltak cimborák, és csapataiknak sem diktáltak olyan szinten, mint ma gondolják.

A versenyzők, csapatfőnökök és a paddock egyéb prominens tagjai tesznek fel kérdéseket valamelyik társuknak – ez az F1 Racing lap népszerű sorozatának alapötlete. A magazin a „brutálisan őszinte” jelzővel harangozta be a legutóbbi alannyal, Niki Laudával készült interjút, amely rögtön erős felütéssel indult. Stoffel Vandoorne kérdésére, mely arra irányult, milyen volt a régi időkben, mikor a versenyzők összejártak közös társasági életet élni, így válaszolt:

„Baromság ez a kérdés, mivel sosem jártunk össze egymással, ugyanis ádáz ellenfelek voltunk” – oszlatta el rögtön azt a közkeletű elképzelést, hogy a 70-es évek versenyzői országos cimborák voltak. „Akkoriban százszor nagyobb volt a kockázat, mint napjainkban. Harcoltunk egymás ellen, de nagyon tiszteltük a másik életét. Egy vékony határvonalat nem szabadott átlépni, mert ha hülyeséget csináltunk, azzal a másik életét veszélyeztettük. Tehát nagyobb tekintettel voltunk a másikra veszélyes helyzetekben, de ellenségek voltunk.”



Lauda azt a következtetést is levonta, hogy a mai pilóták már alig tisztelik egymást: „Már nincs meg ez, mert ha kipördülnek, nem történik semmi. Ha mi ugyanezt megtettük volna, akkor megöltük volna egymást.”

Azt a felvetést – a tévés szakértőként számon tartott egykori F1-s Karun Chandhoktól –, hogy a régi versenyzők, például Lauda, Senna vagy Prost a McLarennél, jobban diktáltak csapatuknak, mint jelenkori utódjaik, így válaszolt:

„Nem, nem tehettük meg, Ron Dennisszel biztosan nem. Biztonsági kérdésekben azonban sokkal több szavunk volt, mint a maiaknak. Jobban hallattuk a hangunkat, a csapatban azonban úgy kellett viselkednünk, mint minden alkalmazottnak. Nem voltunk primadonnák” – hangsúlyozta Lauda. „A fejlesztésben viszont sokkal nagyobb befolyásunk volt, minden azon múlott, mit érzek a hátsó felemmel, és hogyan fordítom ezt le a mérnököknek. Ma már az adat vezérel, a mi információink sokkal többet értek.”

Egy érdekes kérdés arra vonatkozott, legyőzte volna-e a maga idejében Hamiltont vagy Bottast, akiknek a Mercedes csapatelnökeként most főnöke. „Csak Niki Lauda voltam, nem tudom összehasonlítani ezeket a dolgokat” – mondta szokatlan szerénységgel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: