DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

A legidősebb élő nagydíjgyőztesek

Szombaton Stirling Moss bejelentette, hogy nem szerepel többé nyilvánosan, a hét pedig szomorú hírrel, a 86 esztendős Dan Gurney halálával kezdődött. Összegyűjtöttük a tíz legidősebb embert, aki F1-es versenyt nyert.

10. Jochen Mass (71 éves)

A német versenyző három évet töltött a McLarennél, és ez idő alatt szerezte pályafutása valamennyi dobogóját és egyetlen futamgyőzelmét. Utóbbira már a csapattal negyedik versenyén sor került: a 1975-es Spanyol Nagydíjat vezette, mikor 75 helyett 29 kör után megállították az öt néző életét követelő tragédia miatt. Mass többé nem nyert, James Hunt csapattársaként sok babér nem termett számára az istállónál.



9. John Watson (71 éves)

A ma szókimondó nyilatkozatiról ismert Watson szintén 1946-ban született és a McLarennel érte el fő eredményeit, 1982-ben a világbajnoki címért is harcban állt. Öt győzelme közül egyet a Penske-vel szerzett: ez volt az utolsó alkalom, hogy amerikai konstruktőr nyert a Formula-1-ben.

8. Jacky Ickx (73 éves)

Egészen fiatalon szerezte fő sikereit a legeredményesebb belga F1-es: 1969-ben és 1970-ben másodikként zárta a világbajnokságot a Brabham, majd Ferrari versenyzőjeként. Nyolc győzelme többségét is ebben az időszakban gyűjtötte – emellett hatszor nyerte meg a 24 órást Le Mans-ban.

7. Jacques Laffite (74 éves)

Francia a francia sikerekért: Laffite pályafutása összes említésre méltó eredményét, beleértve hat nagydíjgyőzelmét a Ligier istállóval szerezte, 1981-ben, a szezonzárón még matematikai esélye is volt a vb-címre. 42 évesen már a mezőny veteránjának számított, de még így is dobogókat szállított, mikor egy mindkét lábát eltörő baleset miatt kikerült a mezőnyből.

6. Carlos Reutemann (75 éves)

1972 és 1982 között tartó pályafutása során a zord megjelenésű argentin a Brabham, Ferrari és Williams színeiben is szerzett győzelmeket. Összesen 12-szer nyert és 45-ször állt a dobogón, négyszer végzett a bajnoki legjobb három között, statisztikailag az egyik legsikeresebb versenyző, aki sosem lett világbajnok. Reutemann Argentínában politikai pályára lépett: két ciklusban Santa Fe állam kormányzója volt, 2003 óta pedig a szenátus tagja.

5. Jean-Pierre Jabouille (75 éves)

Akárcsak Laffite-ot, Jabouille-t is egyetlen csapatról ismerjük: Franciaország másik büszkesége, a Renault versenyzője volt, mellyel két győzelmet szerzett – ő lett a márka első nyertese 1979-ben, egyben az első, aki turbómotoros autóval versenyzett és győzött. Egy döbbenetes statisztika a korabeli Renault-ról, hogy Jabouille 45 versenyen állt rajthoz a csapattal, melyek közül 11-en ért célba.

4. Mario Andretti (77 éves)

Az Olaszországból Amerikába kivándorolt Andretti új hazájában már komoly hírnévnek örvendett, mikor a Formula-1-ben is szerencsét próbált: 1971-ben, a Ferrarival nyert először, aztán 1978-ban, a Lotusszal vált világbajnokká. 12 Formula-1-es győzelme mellett az Egyesült Államokban közel 100 versenyt megnyert, ezért sorolják az autósport legnagyobb legendái közé.

3. Jackie Stewart (78 éves)

John Surtees egy évvel ezelőtti halála óta Stewart a legidősebb Formula-1-es világbajnok, egyben a legsikeresebb ezen a listán: eredményes pályafutása 27 futamgyőzelmet és három vb-címet hozott.

2. Tony Brooks (85 éves)

Éppen Stirling Moss-szal megosztva szerezte első futamgyőzelmét, akinek csapattársa volt a Vanwallnál – az 1932-ben született brit teljes autóversenyző pályája hosszú életéből csupán egy évtizedet tett ki, ennek ellenére hat F1-es győzelmet gyűjtött, és 1959-ben a szezonzáróig harcban volt a bajnoki címért Jack Brabhammel. Ez volt az egyetlen év, amikor nem brit csapatnál versenyzett: a Ferrari pilótája volt, ahonnan azonban hamar odébb állt.

1. Stirling Moss (88 éves)

A legjobb versenyző, aki sosem nyerte meg a világbajnoki címet, szokták mondani, és joggal: az 50-es évek második felében és 60-as évek kezdetén 16 nagydíjgyőzelem, négy bajnoki második és három harmadik helyezés került dicsőséglistájára, csapatok széles palettáját járta végig, a Mercedes, Maserati, Vanwall és Rob Walker Racing Team színeiben nyert versenyeket, utóbbinál Cooperrel és Lotusszal is. Bár a legidősebb élő F1-es, Kenneth McAlpine 97 éves, a futamgyőztesek közt a 88 esztendős Mossnak csak egykori csapattársa, Brooks van a közelében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: