DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Műtőasztaltól a versenypályáig

Noha hivatása szerint színészként tevékenykedik mind a mai napig, életének legutóbbi másfél évtizedében legalább akkora szerepe volt az autóversenyzésnek, mint az elvállalt szerepeknek - a Grace klinika egykori Dr. Shepherdje, a születésnapját ünneplő Patrick Dempsey igazi profivá vált visszavonulásáig.

Patrick Dempsey – született 1966. január 13-án – nevét a 2005-ben bemutatott Grace klinikának köszönhetően ismerte meg a világ magyarok lakta része: az amerikai színész Dr. Shepherdje természetesen a hölgyek szívébe lopta be magát leginkább, de a férfiaknak sem volt ismeretlen a lewistoni. Dempsey ugyanis régóta elkötelezett híve volt az autóversenyzésnek, 2004 óta pedig kisebb-nagyobb versenyeken is elindult.

Sok híresség próbálja növelni népszerűségét hasonló árukapcsolással, az amerikai esetében azonban szó sem volt erről: a négykerekűek iránti szeretete túlmutatott az úrvezetői státuszon, az autóversenyzés pedig igazi szenvedéllyé vált számára. Miután több futamon is rajthoz állt az USA sportautós bajnokságaiban, a tudatos építkezés meghozta gyümölcsét: 2009-ben megalapította saját csapatát, a Dempsey Racinget, és életében először rajthoz állt a Le Mans-i 24 órás versenyen.



A La Sarthe-pályán zajló küzdelemben ekkor még az Advanced Engineering/Team Seattle színeiben vett részt, és sikerült is célba érnie: összetettben a harmincadik, a GT2-es kategóriában a 9. hely lett az övék. Bár Dempsey ekkor még nem tudott beleszólni a győzelmek sorsába a futamokon, a 2011-es Daytonai 24 órás meghozta addigi legnagyobb sikerét: egységével dobogón zártak a GT-k között.

2012-ben a Rolex Sport Car Series versenyei mellett elindult az American Le Mans Series-ben is, és milyen jól tette: egy-egy második és harmadik helyének köszönhetően év végén harmadik helyen zárták az LMP2-es kategóriát. A Dempsey Racing 2013-ra a futball-világbajnok Alessandro Del Pieróval társult, és tért vissza Le Mans-ba – a célba érés és a kategória negyedik pozíciója ellenére azonban a partnerkapcsolat kérészéletűnek bizonyult.

Az USCC 2014-es szezonjának teljesítése (két dobogó, év végi 8. hely) mellett Dempsey belekóstolt a Porsche Szuperkupába is Hockenheimben, egy évvel később pedig Spában vendégszerepelt – komolyabb eredmény nélkül. A 2015-ös szezon kezdetén a színész újfent dobogóra ért Daytonában, ebben a szezonban viszont első ízben nevezett be teljes szezonra a Hosszútávú-világbajnokságra.

A szezon elképesztő sikereket hozott a Dempsey Racing számára: a német Protonnal egyesülő alakulat ezüstérmes lett a GTE-Am-géposztályban, s bár a szezon kirakatversenyén túl voltak, a legnagyobb durranás még csak ezután követezett, hiszen Fujiban első ízben locsolhatták a pezsgőt a dobogóról győztesként csapattársaival.

Noha korábban úgy vélekedett, hogy a színészi pályát is feladná a versenyzésért, Dempsey 2016 elején bejelentette, hogy felhagy az aktív pilótaléttel, és ezentúl csak csapatvezetőként fogja irányítani a nevét viselő alakulatot (2016-ban 8., 2017-ben 6. helyen zártak Le Mans-ban), hogy újfent eredeti hivatására koncentráljon.

Ahogyan azonban a Porsche karácsony előtti, Mark Webbert is felvonultató videója is mutatja, a visszavonult pilóták számára nem olyan könnyű maguk mögött hagyni a versenyzés világát…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: