DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Kevésbé ismert tények a McLarenről

A McLaren színeiben Formula-1-es világbajnokságot nyert pilóták nevét többen is kívülről fújják, ám vannak jóval kevésbé ismert, ám érdekes adatok és tények a nagymúltú vállalatról.

Igen sokan a mai napig Ayrton Sennával azonosítják a wokingi istállót, ami a Formula-1-ben annyiban igaz, hogy valóban a legeredményesebb és legnagyobb hírnevet hozó versenyzője lett a gárdának. Most azon dolgozik a csapat, hogy hosszú évek szenvedése után ismét az élmezőnybe keveredjen előre, ehhez nagy segítség lehet a Renault-erőforrás.

2013-ban ünnepelte a vállalat fennállásának 50. évfordulóját. Az 50. győzelmet Alain Prost zsebelte be 1986-ban, Monacóban, az 50. pole-pozíciót pedig, ki más, mint Ayrton Senna szállította 1989-ben, Belgiumban. Az 50. leggyorsabb kört megint csak a brazil zseni érte el, 1989-ben, Phoenixben.

A gárda leghűségesebb pilótája David Coulthard, 1996 és 2004 között 150 nagydíjat teljesített a McLarennel. Jenson Button 136 bevetésen vett részt, Mika Hakkinen 131, Lewis Hamilton pedig 110 alkalommal ült a wokingi csapat autójában, versenyhétvégén. 1966-ban építette első karosszériáját az istálló, azóta 250-et hoztak össze. A korábbi szabályozás többet engedett, például 1991-ben az MP4/6-ból tizenegy különböző készült, az új turbóérában még csak három.

A két legeredményesebb McLaren-pilóta utolsó közös éve haraggal teli véget ért


McLaren színekben Ayrton Senna ünnepelte a legtöbb, 35 futamgyőzelmet. Alain Prost 30, Lewis Hamilton 21, Mika Hakkinen 20, David Coulthard pedig 12 sikerrel követik. Az első pole-pozícióból megnyert futam Emerson Fittipaldi nevéhez fűződik, az 1974-es Brazil Nagydíjról, ezt azóta hetvenkét további ilyen alkalom követte.

A legmunkásabb győzelem 1983-ban, Long Beachen született meg, John Watson a 22. rajtkockából ért a dobogó tetejére, csapattársa, Niki Lauda pedig a huszonharmadik helyről a másodikra.

Elképesztő rekord a McLaren neve mellett 1988-ban, akkora dominanciát mutatott be az istálló az (akkori) utolsó turbómotoros évadban, hogy 199 szerzett pontja több volt, mint a következő nyolc csapat pontszáma összeadva! A wokingiak edzéskirálya? Természetesen Ayrton Senna, összesen negyvenhat ízben szerezte meg az első kockát.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: