DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Formula-1-es rekordok

A száguldó cirkusz sokszor produkál hihetetlen dolgokat. A statisztikákat kedvelőknek érdekes olvasmány, különleges rekordok Schumachertől, Raikkönentől, Niki Laudától és másoktól.

Több olyan csúcs is létezik a Formula-1 világában, amit az átlagos rajongók mindegyike betéve tud. Például Michael Schumacher 91 futamgyőzelme már mindenkibe beleégett, ahogy Max Verstappen tizenhét éves korában megtörtént debütálása is. A holland ezt a rekordot biztosan őrizni fogja egy darabig, ugyanis az alsó korhatárt időközben az FIA tizennyolc évre emelte.

De hogyan állunk a kevésbé ismert rekordokkal? Mathias Brunner szakíró elemzett más jellegű csúcstartókat is.

- A leglassabb versenyző címét az izraeli Channoch Nissany érdemelte ki, aki 2005-ben, éppen a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén kapott lehetőséget a Minardinál. Saját csapattársától is hét teljes másodperccel elmaradt, az edzéselső Alexander Wurztól pedig tizenhárom másodperces verést kapott.
- A legidősebb résztvevő egy F1-es hétvégén az 58 esztendős, monacói Louis Chiron, aki 1958-ban egy Maserari volánja mögött futott hazai nagydíja időmérő edzésén. A kvalifikáció sikertelen volt, ám a helyi uszoda mellett egy kis mellszobor őrzi a pilóta emlékét.
- A leggyorsabb bokszkiállásból rögtön kettőt is találunk. 2013-ban Mark Webber kerekeit Austinban, 2016-ban pedig Felipe Massa abroncsait Bakuban cserélték le viharos sebességgel a szerelők, 1,92 másodperc alatt. Kalapemelés a Red Bull és a Williams szerelői előtt.
- Andrea de Cesaris 208 Formula-1-es futamon vett részt, de egyszer sem tudott győzni. A legnagyobb felzárkózást versenyen John Watson érte el. 1983-ban a 22. rajthelyről indulva nyert Long Beachen, erre az időmérő edzés után senki, egy centtel sem fogadott volna. Ahogy arra sem, hogy a 23. helyről startoló csapattársa, Niki Lauda fut be mögötte másodikként…

Schumacher rekordgyorsasággal, már júliusban behúzta a világbajnoki címet 2002-ben


- A legmegbízhatóbb teljesítmény Kimi Raikkönen nevéhez fűződik, a 2012-es Bahreini Nagydíj és a 2013-as Magyar Nagydíj között zsinórban 27 alkalommal ért célba pontszerző helyen. Igaz, Lewis Hamilton már erősen közelít hozzá.
- Leggyorsabban Michael Schumacher szerezte meg a világbajnoki címet 2002-ben, a tizenhét futamos világbajnokság tizenegyedik versenye után máris eredményt lehetett hirdetni Magny-Coursban, Schumacher ugyanis július 21-én máris behozhatatlan előnyre tett szert és vált (akkor még csak) ötszörös világbajnokká.
- A legnagyobb várakozás két világbajnoki cím között – ez a titulus Niki Laudáé. 1977 után 1984-ben ért fel ismét a csúcsra, akkor már a McLaren színeiben. Ráadásul rögtön a legkisebb különbséggel, ugyanis mindössze fél ponttal győzte le a francia Alain Prostot.
- 1982-ben ember lehetett a talpán, aki megjósolta előre, ki fog nyerni. Tizenegy (!) különböző futamgyőztest ünnepeltek abban az évben, név szerint Alain Prost, Niki Lauda, Didier Pironi, John Watson, Riccardo Patrese, Nelson Piquet, René Arnoux, Patrick Tambay, Elio de Angelis, Keke Rosberg és Michele Alboreto. Ezek után nem csoda, hogy Rosberg egyetlen győzelemmel (Svájci Nagydíj) világbajnokká válhatott.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: