DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Abu Dhabi volt már királycsináló

A Yas Marina pálya a jelenlegi mezőnyben három pilótának is kellemes emlékeket idéz. Ezért annyira fontos Abu Dhabi Vettelnek, Hamiltonnak és Raikkönennek, három világbajnoknak.

A rajtrácson három olyan pilótát is találunk, aki már győzött Abu Dhabiban valaha, ebből ketten ráadásul világbajnoki címet is ünnepelhettek ezen a helyszínen. Nem mindenkinek idéz fel jó emlékeket a Yas Marina pálya, Fernando Alonso például egyik legnagyobb csalódását itt volt kénytelen átélni, amikor is magabiztos pozícióban autózott a világbajnoki cím felé 2010-ben, ám a Ferrari taktikai hibát vétett egy túl korai kerékcserével, beragadt Petrov Renault-ja mögé és nem is tudta megelőzni a leintésig, így elvesztette a bajnokságot.

Mégpedig Sebastian Vettellel szemben, aki 23 évesen az F1 történetének legfiatalabb világbajnokává vált. Ő az egyik jelenlegi futamgyőztesünk, akkor a Red Bull színeiben kellő pontmennyiséget vert a Ferrari spanyoljára az évadzárón és karrierje során először világbajnok lett. Előtte évben, 2009-ben is megnyerte a nagydíjat, 2013-ban pedig újfent, így összesen három sikert számlálhat a német.

Mindenki Webberre és Alonsóra figyelt, Vettel pedig besurrant nevető harmadikként


Lewis Hamilton is háromszor győzött Abu Dhabiban, ebből egyszer a futamon elért siker a világbajnoki címet is meghozta számára. 2014-ben szoros párharcot vívott az utolsó futamig Nico Rosberggel. Német csapattársának is volt még sansza megszerezni az összetett győzelmet, de Mercedese meghibásodott a verseny közben, becsületből végigment, de a pontszerző zónából is kicsúszott végül a leintésig. Tavaly viszont élete legszebb napját hozta el az idényzáró, második helyével ugyanis megszerezte élete első és egyetlen bajnoki győzelmét Hamilton előtt.

Kimi Raikkönennek ugyan világbajnoki címet nem hozott itteni futamgyőzelme, ám nagyon fontos mérföldkő volt pályafutása során. 2009 végén ugyanis hátat fordított a száguldó cirkusznak a Ferrarival történt nézeteltérése miatt és a raliban, illetve a NASCAR-ban próbálkozott. A nem túl sikeres kitérő után a jó erőnek számító Lotus-Renault színeiben tért vissza. Több dobogós helye ellenére a győzelem nem jött össze, egészen az emlékezetes Abu Dhabi Nagydíjig. Bár 2012-ben ez nem az idényzárást jelentette, Raikkönen azonban a szakembereknek és saját magának is bizonyította, hogy nem felejtett el nyerni.

Mostani győzelemínsége már több, mint négy és fél éve tart, talán éppen ezen a hétvégén törik meg az átok? Idén már kétszer is közel volt a siker, ráadásul most már bátran kockáztathat, visszaesni már biztosan nem fog a tabellán.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: