DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Nem mindig ünnepel a dobogón a világbajnok

Különös, de nem egyedülálló eset, hogy Lewis Hamilton egy 9. helyezéssel nyer világbajnoki címet. Korábban többek között Vettel, Schumacher, Senna és Prost is járt hasonlóan némelyik győzelménél.

A világbajnoki címet a dobogón a legstílusosabb megünnepelni, lehetőleg a legmagasabb fokán. Számos alkalommal előfordult már azonban, hogy az összetett győzelem bebiztosítása nem egy dobogós helyezés megszerzésével történt meg. Maga, Lewis Hamilton is már másodjára éli át, hogy a pódiumról lemarad, a bajnokságot azonban megnyeri. 2008-ban, az emlékezetes interlagosi idényzárón egy ötödik helyezés hozta el a brit élete addigi legszebb napját.

 

Massa a befutónál még világbajnoknak érezhette magát, Hamilton azonban eggyel előrébb jött az utolsó kanyarban


Ebben az évezredben ez másokkal is megesett. Legutóbb Sebastian Vettel 2012-ben győzte le úgy Fernando Alonsót, hogy a startnál balesetbe keveredett, szerencséjére azonban az utolsó helyről képes volt folytatni a versenyt. Végül felkapaszkodott a hatodik helyre, amivel három pontocskát megőrzött előnyéből a futamon és az összetettben is második pozícióban végző spanyollal szemben. Hamilton honfitársa, Jenson Button is Brazíliában ért fel a csúcsra, pedig csak ötödik lett, de pontelőnye ezzel behozhatatlanná vált a záró futamra.

2012-ben az idényzárón Vettel lemaradt a dobogóról, de természetesen nem zavarta

Fernando Alonso egyszer sem győzelemmel ünnepelt, 2005-ben harmadik, 2006-ban pedig második lett a bajnokságot újra eldöntő Brazil Nagydíjon. Michael Schumacher 2003-ban egyetlen pontot szerezve, nyolcadikként befutva vált (akkor még) hatszoros világbajnokká, 1994-ben pedig ugyan kiesett Ausztráliában, ám mivel riválisa, Damon Hill sem látta meg a kockás zászlót, megmaradt egypontos előnye.

Schumacher 6. bajnoki címét egy 8. hellyel ünnepelte

Két igazi legendát is elővehetünk, Suzuka ugyanis két ízben is úgy döntött a világbajnoki címről, hogy nem fejezte be a versenyt, akit megkoronáztak. 1990-ben Ayrton Senna és Alain Prost ütközése a brazilnak hozta el második összetettbeli győzelmét, míg a francia egy évvel korábban szintén kettejük ütközése után (Senna sokat vitatott kizárását követően) lett bajnok ilyen módon. Nelson Piquet 1987-es esete egyedülálló az utóbbi harminc évben, Nigel Mansell a suzukai edzésbalesetben szerzett súlyos csigolyasérülése miatt ugyanis az utolsó két versenyen nem állhatott rajthoz, így került behozhatatlan pontelőnybe a brazil (aki egyébként az utolsó két nagydíjat egyaránt feladta technikai hiba miatt).

Senna rögtön az első kanyarban nekiment Prostnak, mindketten kiestek, de ez a brazilnak volt jó

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: