DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro – Az este, amelyről senki sem beszélt a Schumacher-Villeneuve ütközés után

Az 1997-es Európa Nagydíj minden idők egyik legnagyobb visszhangot kiváltó, vb-címről döntő F1-es futama volt, ám a verseny estéjén történtek is megérnek egy misét...

A fő sztorit mindenki tudja, ha máshonnan nem is, 2014-es és 2016-os Retro-cikkeinkből biztosan. Három éve az 1997-es Európa Nagydíjról emlékeztünk meg, arról a futamról, ahol Michael Schumacher nekiütközött Jacques Villeneuve-nek, tálcán nyújtva a kanadainak a bajnoki címet. Tavaly Norberto Fontana gondolatait osztottunk meg olvasóinkkal, ugyanis az argentin volt az, aki Jean Todt kérésére feltartotta Villeneuve-öt a verseny egy szakaszában.

Most azonban egy kevéssé ismert történetet szeretnénk elmesélni, amely az Autosport oldalán jelent meg, és az Európa Nagydíj estéjének-éjszakájának eseményeit örökíti meg. A versenyt követően a Renault - amely hivatalosan kivonult a ’97-es szezon végén - hatalmas ünneplést csapott, ugyanis 1992 és 1997 között minden alkalommal az övék lett a konstruktőri vb-cím a Benetton és a Williams autóival, a Marlboro-Ferrari eseménye pedig valóságos gyászszertartásnak tűnt a korábban elveszített vb-cím miatt.



A vacsora után Villeneuve szűkebb körével elindult a pálya melletti Montecastillo-hotelből a partinak helyet adó bárhoz, és amikor úgy érezték, hogy „féluton járnak Barcelona felé”, hirtelen megtalálták a helyszínt. Noha parti az F1-es paddock minden résztvevője előtt nyitott volt, a Renault „elfelejtett” meghívni másokat, így nem sokan zavartak bele a Renault-színekbe. Éjfél után nem sokkal azonban az éjszakai klub tulajdonosa bezárt, holott egy csapatnyi szerelő épp akkor akart volna kirúgni egy kicsit a hámból, egész napos munkájuk végén.

Persze Villeneuve-ék nem akarták, hogy ilyen gyorsan véget érjen az este, ezért a csapat azon gondolkozott, hol lehetne folytatni azt, némi alkoholos nedű társaságában. Szóba került, hogy meglepik a Ferrari partiján lévőket, amikor a hotel felé összetalálkoztak egy autókonvojjal - meglepetésükre Schumacher, Eddie Irvine és a vörösök többi tagja alkotta a csoportosulást, akik a saját, formálisabb eseményük után kötetlenebb helyen szerették volna kiengedni a gőzt.

Mintha az órákkal korábbi versenyen látottak meg sem történtek volna, a két rivális bandája, közöttük a pilótákkal, összedugta a fejét, hogy hol folytassák tovább - választásuk jerezi szállodájuk bárjára esett. Ami azonban zárva volt, és egyik vb-győztes sem tudta meggyőzni a tulajdonost arról, hogy nyissa ki azt. Persze a velük lévő srácoknak sem kellett több, felrohantak szobáikba, kiürítették a minibárokat, pillanatokkal később pedig tucatnyi vodkás, whiskey-s és gines üveg halmozódott fel a recepciónál található asztalon.

Persze a társaság hamar jókedvre derült, ezért a hotel menedzsere mégiscsak kinyittatta a bárt, hogy ott szórakozzanak tovább. Mivel nem volt sem pultos, sem pedig olyasvalaki a szálloda részéről, aki kiszolgálóként beugrott volna, Schumachernek és Villeneuve-nek is ugyanaz jutott az eszébe: magukra öltötték a bártender szerepét a velük lévők nagy-nagy örömére. A németnek még egy szőke paróka is jutott, amellyel a Williams újdonsült vb-győztesét ünnepelte - mindezt az után a futam után, ahol Villeneuve-ék az előregyártott „Michael Schumacher 1997 World Champion” feliratú pólókat magukra húzva poénkodtak a Ferrari bukásán.

A spontán összejövetel valódi partivá alakult: Irvine egy gitáron kezdett játszani, Schumacher fizioterapeutája pedig sörösrekeszeket használt dobként. A pult mögött az akkor még vb-második német széles vigyorral az arcán töltötte egyik italt a másik után, miközben beszélni próbált a meglepetésre visszafogottabb Villeneuve-vel. A hajnalba nyúló bulizás végén Villeneuve le sem feküdt, hanem reggelije után a Williams-főszponzor Rothmans sajtóeseménye felé vette az irányt, ahol kialvatlanul kellett válaszolnia az újságírók véget nem érő kérdéseire.

Napokkal később azonban, amikor egyre inkább úgy tűnt, hogy Schumachert elmeszelik az ütközés miatt, egy német bulvárlap nyilvánosságra hozott néhányat az átbulizott éjszakán készült képek közül, melyeken a vidám német és kanadai ellenfele úgy volt látható, mintha mi sem történt volna közöttük a pályán.

Villeneuve szerint a kerpenihez tartozók közül lehetett valaki ludas, aki arra akarta felhasználni a fotókat, hogy tisztázzék a világ előtt Schumachert - ’Látható, hogy semmi rossz nem történt a versenyen, nézzétek, barátok vagyunk’ - összegezte feltételezését Villeneuve, aki a mai napig úgy emlékszik a húsz évvel ezelőtt történtekre, mintha csak tegnap lett volna, hogy Mika Hakkinen és David Coulthard vállain, diadalittasan a levegőbe bokszolva felismerte: beteljesítette, amelyre édesapjának nem volt lehetősége.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: