DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Rekordok, melyekre senki sem áhítozik az F1-ben

Nico Hülkenberg Szingapúrban negatív csúcsot döntött, hiszen övé a legtöbb dobogó nélküli indulás a sportágban - ennek apropóján összeszedtük, melyek a legkevésbé kívánt rekordok a száguldó cirkuszban.

Legtöbb verseny dobogós helyezés nélkül: Nico Hülkenberg (129)

Amikor a német pilóta első szezonjában pole-t szerzett a Williamsnek, senki sem hitte volna, hogy az illusztris juniorkategóriás karrierrel rendelkező Hülkenberg hét évvel később is pódium nélkül fog állni. Pedig így történt, a Renault versenyzője Szingapúrban előzte meg az eddigi csúcstartó Adrian Sutilt. Nem vagyunk benne biztosak, hogy a szám nem fog változni a továbbiakban…

Legtöbb kiugrás: Jarno Trulli (14)

Az egyszeres futamgyőztest számtalan alkalommal lekapcsolták a versenybírák, főleg a 2000-es évek első felében, amikor a Renault rajtautomatikája kiemelkedett a mezőnyből.



Leggyorsabb büntetés: Sebastian Vettel (hat másodperc)

A négyszeres világbajnok a 2006-os Török Nagydíjon vezethette először szabadedzésen a BMW-t, de amint kihajtott a garázsból, azonnal átlépte a bokszutcai sebességhatárt.

Legtöbb pole vezetett kör nélkül: Teo Fabi (3)

Az olasz a nyolcvanas évek második felében három alkalommal is első rajthelyet szerzett a Benettonnal, de mindig közbejött valami nála, így soha nem adott meg neki, hogy F1-es versenyt vezessen.

Legtöbb verseny pont nélkül: Luca Badoer (50)

Az olasz pilóta a kilencvenes években egyszer sem tudott bejutni az első hat közé a Lola, a Minardi és a Forti színeiben - talán sokan emlékeznek arra a jelenetre, amikor keservesen siratta elvesztegetett negyedik helyét 1999-ben, a Nürburgringen. Az olaszt előléptették a Ferrari tesztpilótájából 2009 nyarán, Felipe Massa helyére, de csak esett-kelt, nem csoda, hogy le is cserélték két verseny után.

Legrosszabb helyezés egy futamon: Narain Karthikeyan (24.)

2011-ben, a valenciai Európa Nagydíjon mind a 24 autó célba ért, ezzel valakinek mindenképp részesülnie kellett a negatív eredményből: a HRT indiai pilótáját érte ez a „megtiszteltetés”.

Legtöbb vezetett kör győzelem nélkül: Chris Amon (183)

108 versenye alatt az új-zélandi 183 kört töltött az élen, de egy alkalommal sem állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Legtöbb győzelem bajnoki cím nélkül: Stirling Moss (16)

Az ötvenes-hatvanas évek brit tehetsége úgy szerzett ennyi diadalt, hogy feleannyi futamot rendeztek akkoriban, mint manapság. Sőt, nem csak a győzelmek számát, hanem a bajnoki második helyezéseket tekintve is rekordtartó: Moss négy alkalommal is ezüstérmet szerzett.

Legtöbb feladott verseny zsinórban: Andrea de Cesaris (18)

Az olasz, akit rendszeres autótörései miatt csak „de Crasheris”-nek neveztek a paddockban, 208 versenyéből 148-at feladni kényszerült, 1985 és ’86 között 18-at zsinórban. Övé a legtöbb futam győzelem nélkül rekordja is.

Legtöbb nevezés kvalifikáció nélkül: Claudio Langes (14)

Az olasz versenyző a EuroBrun-istálló autójával próbálkozott 1990-ben, és nem lehet azt mondani, hogy nem volt kitartó: 14 alkalommal vett részt úgy versenyhétvégén, hogy egy alkalommal sem jutott túl az előkvalifikáción.

A Motorsport cikke alapján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: