DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Retro - Véget ér Raikkönen rekordsorozata

A finn pilóta 27 versenyen keresztül a pontszerzők között ért célba 2012-ben és 2013-ban, a 2013-as Belga Nagydíjat azonban egy alattomos fékhiba miatt feladni kényszerült.

Ahogyan az lenni szokott, a Belga Nagydíj ezúttal is a nyári szünet utáni első verseny volt a szezonban, a pilóták pedig nagy kedvvel vetették bele magukat a kavalkádba. A szokásos ardenneki időjárás a kvalifikáción megtréfálta a pilótákat, legalábbis megpróbálta: a mezőny még intermediate-abroncsokon kezdte el a Q1-et, aztán ahogyan száradt fel a pálya, úgy javultak a köridők is. A harmadik szakaszra azonban ismét esőfelhők lepték el a pályát: a Q3 vége felé azonban újra javultak a körülmények, a kavalkádból pedig Lewis Hamilton került ki legjobban, a két Red Bull és csapattársa előtt.

Noha másnap a brit Mercedes-versenyző remekül kapta el a rajtot, az Eau Rouge utáni Kemmel-egyenesben nem volt esélye feltartóztatni az ellenállhatatlan tempóban közlekedő Sebastian Vettelt. Nico Rosbergnek sem jött össze a start, hiszen Fernando Alonso hamar átvette tőle a harmadik helyet. A nyolcadik helyről induló Kimi Raikkönen is megkezdte a felzárkózást, bár a bal első kerekéből áramló fekete fékpor jelezte, hogy lesznek még gondjai a hátralévő több mint negyven kör során.

A futam első csörtéjére a nyolcadik körig kellett várni: Sergio Perez áthajtásos büntetést kapott Romain Grosjean pályáról történő lezavarásáért. Mindeközben Kimi Raikkönen Massát üldözte, és már-már lőtávolba ért egykori csapattársa mögött, amikor a Buszmegálló-sikánt kiegyenesítette, kis híján magával rántva a brazil Ferrariját. A finn azonnal a Lotus boksza felé vette az irányt, és nem is tért vissza a pályára, ugyanis fékjei állapota nem volt elég biztonságos a folytatáshoz.



A Jégembernek ezzel hosszú sorozata szakadt meg, hiszen a 2012-es Bahreini Nagydíjtól a 2013-as Magyar Nagydíjig megszakítás nélkül 27 futamon keresztül pontszerző helyen ért célba - ebben a tekintetben mindmáig ő tartja a rekordot. Egy körrel később újból drámai pillanatoknak lehettek szemtanúi a helyszíni és a televíziók előtt ülő nézők: Miután Esteban Gutierrez megelőzte Pastor Maldonadót, a ritmusból kiesett venezuelai mellett Adrian Sutil is elment.

Igen ám, de a német elsodorta Williams első szárnyának jobb oldalát, Maldonado pedig gyorsan kapcsolt, és egy hirtelen kormánymozdulattal a bokszbejárat felé vette az irányt. Azonban nem számított a jobb oldalán lévő Paul di Restára, akit azzal a lendülettel ki is rakott a pályáról. A venezuelainak nem csak szárnyat kellett cserélnie, de tíz másodperces stop&go-büntetéssel is sújtották - a kárvallott skót természetesen feladta a versenyt.

Remek rajtja után Vettel ellenfél nélkül nyerte meg a versenyt, a Hamiltont átugró Alonso és a brit Mercedes-pilóta előtt. A Red Bull németje ezzel ihletett, a rajongók nagy része által azonban rossz emlékeket idéző sorozatott kezdett meg: Vettelt ezt követően egy alkalommal sem tudták letaszítani a dobogó tetejéről a szezon végéig.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: