DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Mi az összefüggés világbajnokok első és utolsó nagydíja között?

Az élet néha rendkívüli furcsaságokat produkál. Prost, Senna, Schumacher, Mansell, Hill, Jones, Button, mind világbajnokok, debütáló és utolsó nagydíjuk pedig igen fura összefüggéseket hozott.

A pályafutások kezdete és lezárása időnként tréfás dolgokra képes. Alan Jones megnyerte Prost első versenyét, Alain Prost pedig Jones utolsó versenyét. Alain Prost, 1980-ban, Argentínában mutatkozott be a száguldó cirkuszban, nem is rosszul, azonnal hatodik lett. Jones ezt a versenyt megnyerte, év végén pedig a világbajnoki címet is bezsebelte. 1986-ban, Ausztráliában startolt el utoljára Alan Jones, eredménye az autójához képest kiemelkedően jól sikerült, negyedik lett. Prost megnyerte a futamot a két erős Williams-Honda hajrában történt gumiproblémái miatt, ezzel nagy csatában a világbajnoki cím is a franciáé lett.

Ezt a drámai versenyt is Prost nyerte


Prost megnyerte Senna első versenyét, Senna pedig Prost utolsó fellépésén győzött. Ayrton Senna 1984-ben mutatkozott be a Formula-1-ben a Toleman színeiben, rögtön hazai nagydíján. Nem sikerült meglátnia a kockás zászlót, azonban riválisa, Alain Prost első McLarennél teljesített futamát azonnal meg is nyerte. A francia búcsúfutamán természetesen fordított volt a szerep, Ayrton Senna nyerte meg riválisa utolsó versenyét, 1993-ban, Ausztráliában.

Ayrton Senna megnyerte Schumacher első versenyét, Schumacher pedig Senna utolsó futamát. Michael Schumacher 1991-ben, Belgiumban mutatkozott be az F1-ben, az edzéseken kiválóan ment, a versenyen viszont az első körben tönkrement a Jordan kuplungja. Ayrton Senna megnyerte a futamot. Tragikus vetülete lett sajnos a logika szerinti folytatásnak, Michael Schumacher 1994-ben győzni tudott az autósport fekete hétvégéjén, Imolában, ami a San Marinói Nagydíj 7. körében Ayrton Senna halálos balesetet szenvedett, élete utolsó futamán.

Ayrton Senna váltója meghibásodott, de így is kiharcolta a győzelmet Belgiumban

Schumacher megnyerte Jenson Button első versenyét, Button pedig Schumacher utolsó futamát. Jenson Button 2000-ben kezdte pályafutását Ausztráliában, motorhiba miatt kiesett, Michael Schumacher megnyerte a versenyt, év végén pedig világbajnok lett. 2012-ben Schumi a visszatérése utáni három éves ciklus utolsó versenyén, Brazíliában indult utoljára, hetedik helyen végzett, Button pedig megnyerte a nagydíjat, ami végül pályafutása utolsó győzelmének bizonyult.

Nem sokon múlott ugyanez a Mansell-Hill párossal sem. 1992-ben, Silverstone-ban indult Damon Hill első versenyén (amire kvalifikálta is magát a gyenge Brabhammel), a győzelem Nigel Mansellé lett. 1995-ben Imolában Hill győzött, Mansell utoljára itt ért célba, de nem ez volt utolsó futama, mert két héttel később még a Spanyol Nagydíjon megtett néhány kört, mielőtt kiesett, majd visszavonult.

Tudtok még ilyeneket világbajnokokkal kapcsolatban az utóbbi 30 évből?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: