DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Néhány nagy csattanás az Osztrák Nagydíjról

Videós összeállításunkban visszatekintünk néhány Ausztriában történt incidensre, Spielberg rövid pálya, de így is nagy kihívást jelent. Hamilton, Raikkönen, Alonso, Rosberg és társai a középpontban.

Elsőként 2002-be repüljünk vissza, amikor Nick Heidfeld egy biztonsági autós újraindítást követően éppen a legkomolyabb féktávon szenvedett fékhibát, ami miatt a Sauber kitört és irányíthatatlanul száguldott a kanyarodó autók felé. Takuma Sato pechére rosszkor volt rossz helyen, Heidfeld váratlanul telibekapta őt oldalról, óriási volt a csattanás. Szerencsére mindketten megúszták, bár Sato kisebb agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett.

2015-ben Alonso és Raikkönen talált egymásra már az első körben. Raikkönen autója megcsúszott (talán még Alonso is enyhén meglökte hátulról), az ellenkormányzás után pedig begyűjtötte a balról mellékerülő McLarent. Alonso versenyautója felmászott a Ferrarira, de szerencsére tökéletes épségben megúszták a kalandot, a versenyük azonban természetesen azonnal véget ért.

2016-ban nem volt éppen nagy ütközés, de Hamilton és Rosberg akkor már másodszor ütköztek össze csapattársként abban az évben. Hamilton az utolsó körben próbálta megelőzni kívülről Rosberget, aki azonban vagy elszámította magát a féktávon, vagy szándékosan ment neki Hamiltonnak, ez sokáig vita tárgya volt. A német pilóta húzta a rövidebbet, ugyanis megsérült első szárnya miatt nemcsak az első, hanem végül még a harmadik helyet is elvesztette. Megbüntették Rosberget utólag, mivel a versenybíróság úgy ítélte meg, hogy egyértelműen ő a felelős a balesetért, bár a sors iróniája, hogy tíz másodperces utólagos büntetésével sem veszített pozíciót, ugyanúgy negyedik maradt.

A legkomolyabb eset ugyan nem a Formula-1-ben, hanem a Formula-3-ban történt 2016-ban, de ez volt az utóbbi esztendők egyik legsokkolóbb balesete. Az amerikai Ryan Tveter elmért egy kanyart, majd éppen a versenyvonalra csúszott vissza a kavicságyról. Az autó ugyan sértetlen maradt, de lefulladt, mögötte viszont óriási porfelhő alakult ki, így az amerikai versenyautója láthatatlan volt a mögötte jövők számára. Peter Zhi Cong érkezett is és teljes sebességgel hátulról eltalálta Tveter álló autóját és felrepült a levegőbe. A szaltó után még néhányszor megfordult a tengelye körül a ripityára tört gép. A még mindig rossz helyen álló Tveter autójának roncsába még Pedro Piquet is nagy sebességgel beleszállt, de szerencséjére nem kapta telibe. A kínai versenyző csigolya- és sarokcsonttöréssel került kórházba, a másik két résztvevő megúszta zúzódásokkal.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: