DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Amikor Prost, Senna és Schumacher harcolt a dobogóért Kanadában

Montrealban sok érdekes futamot láthatott már a közönség. Ezek egyikén Prost, Schumacher és Senna vívott egymással a legjobb helyekért, Senna az első körökben óriásit varázsolt. Videón Senna csodás előzései.

1993, Montreal - Az időmérő edzésen a Williams-Renault-k domináltak, nem meglepő módon, az egész évadban technikai fölényben volt a grove-i istálló. Prost és Hill sajátította ki az első rajtsort, mögöttük a két Benetton és a két Ferrari. Ayrton Senna meglepetésre csak a nyolcadik kockából startolhatott.

Senna a hideg gumikkal mindig is jól bánt

Az F1 rajongói az 1993-as doningtoni versenyt vésték örökre emlékezetükbe, amikor Senna esős pályán a rajt után egyetlen kör alatt az ötödik helyről az első pozícióba jött előre. Pedig itt, Montrealban is fantasztikus első két kört produkált, a nyolcadik helyről hirtelen a harmadikon találta magát. Sajnálatos módon itt viszont semmire sem ment vele, mivel végül a technika ördöge utolérte a brazil legendát.

A rajtnál Hill jobban jött el és öt körig Prost előtt is maradt, majd a francia egy szép manőverrel elé került, majd lassan elhúzott brit csapattársától. Senna lecövekelt a harmadik helyen, mögé azonban a rettentő gyengén rajtoló Schumacher szépen lassan felzárkózott és üldözte a McLaren brazilját.

Hill kerékcseréjét nagyon elszúrta a Williams, a bokszmunkák után Senna és Schumacher mögé esett vissza. Hosszú körökön keresztül támadta a gyorsabb Benetton autóval versenyző Michael Schumacher Ayrton Sennát, de nem talált rajta fogást, a brazil tartotta második helyét. Prost addigra már messze járt elől, hibátlan futamot teljesített a franciák akkor még csak háromszoros világbajnoka.

Itt romlott el Senna autója

A 62. körben aztán Senna autója egyik pillanatról a másikra lelassult, így alig hét körrel a vége előtt fel kellett adnia a versenyt, fontos hat pontot veszítve ezzel. Schumacher innentől nem kellett, hogy erőltesse, kényelmesen bejött másodiknak Hill előtt. Pontot szerzett még Gerhard Berger, Martin Brundle és Karl Wendlinger is, ők viszont már körhátrányban értek célba.

Prost így ötpontos hátrányát ötpontos előnnyé változtatta az összetettben, itt kezdődött óriási sorozata, zsinórban négy győzelmet aratott, míg Senna (főleg a McLaren-Ford gyengesége miatt) nem teljesített jó futamokat, így meg sem állt a világbajnoki címig a professzor.

Schumacher és Prost a győzelmi dobogón


Szomorú vonatkozása is van a versenynek, a BBC kommentátora, az 1976-os világbajnok James Hunt ezen a futamon közvetített utoljára, mivel alig két nappal később, nagyon fiatalon, mindössze 45 esztendősen elhunyt szívrohamban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: