DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Retro – Senna nehezen lett próféta hazájában

1985-ben ezen a napon versenyzett először a Lotus színeiben a legendás Ayrton Senna, ám hazai futama csalódást keltően alakult – a brazíliai balszerencse kevés kivétellel egész karrierjére is jellemző volt.

1984: A brazil versenyző hazai pályán mutatkozott be a Tolemanne, ám miután az időmérőn több mint 5 másodpercet kapva a 17. helyre kvalifikált, ő lett a szezon első kiesője turbóhiba miatt.

1985: Első lotusos hétvégéjén Senna kikapott csapattársától, de Angelistől az időmérőn, a versenyt pedig a hajrában dobogós helyről kellett feladnia műszaki problémák miatt.

1986: A pole összejött, de a győzelem nem: Senna az időmérőn parádés körrel verte Nelson Piquet, de a versenyen nem volt esélye a Williamsszel szemben – a második hely legalább meglett a remeklő Ligier-k előtt.

1987: Négyből a harmadik műszaki hiba Brazíliában: a harmadik helyről rajtoló, s pár körig vezető Sennát a motor hagyta cserben 18 körrel a leintés előtt.

1988: Ismét műszaki hiba, melynek kizárás lett a vége: a pole-t szerző Senna a felvezető kör végén a tartalékautóba kényszerült, majd hiába verekedte fel magát a dobogóra, McLarenje lefulladt első kiállásakor, hamarosan pedig megkapta a fekete zászlót a szabálytalan autócsere miatt.

1989: Egy újabb eldobott pole: Senna egy baleset miatt a mezőny végéről kényszerült felkapaszkodni a rajtot követően – nem sikerült, a 11. helyen ért célba két kör hátrányban.

1990: Egészen féltávig úgy tűnt, hogy az öt év alatt a negyedik hazai pole-ját szerző Senna végre megszerzi első brazíliai győzelmét, ám egy lekörözés közben összeakadt volt csapattársával, Nakajimával, s a kényszerű kiállást követően be kellett érnie a dobogó harmadik fokával.

1991: A technika ördöge ismét ki akart tolni az újfent pole-t szerző Sennával, de ezúttal már nem hagyta magát! A brazil annak ellenére is megnyerte a futamot, hogy sorra veszítette el a fokozatokat váltójáról, s a végkimerülés szélére került. Jutalma első hazai győzelme lett.

1992: Az időmérőn esélye sem volt a Williamsekkel szemben, míg a versenyt hamar fel kellett adnia motorhiba miatt – amíg ment, a harmadik helyért birkózott Schumacher Benettonjával.

1993: Akárcsak egy évvel korábban, a harmadik rajthely volt a maximum, amit elérhetett, a versenyen viszont az eső megkavarta a kártyákat, s Prost kiesése után a brazil megszerezhette második hazai győzelmét.

1994: Az 1994-es évnyitón Senna két év szünet után ismét megszerezte az interlagosi pole-t, ám Schumacher az első kiállásnál a bokszban megelőzte őt, az üldözés közben pedig a brazil hibázott, így idő előtt ért véget tizenegyedik, s sajnálatos módon egyúttal utolsó brazil futama.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: