DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Amikor a McLaren tényleg rossz volt

Visszaemlékezés a 2004-es Bahreini Nagydíjra, ahol Michael Schumacher ismét főlényesen győz, Button második dobogóját szerzi, Raikkönen alatt pedig látványos lángolással adja meg magát az autó.

A 2004-es szezonban ez volt a világbajnokság harmadik versenye. Michael Schumacher előtte Ausztráliában és Malajziában is fölényesen söpörte be a győzelmet és Bahreinben sem talált legyőzőre. Ebben az évadban az első 11 futamból 10-et megnyert a német egyébként, óriási dominanciát mutatott. A McLaren azonban egészen pocsék volt az első félévben, még pontot is csak ritkán szereztek, ha egyáltalán végigbírta a versenyautó. Ismerős? A második félévben azonban Kimi Raikkönen futamot is tudott az átépített autóval nyerni.

Schumachernek nem volt újdonság a dobogó, Button ekkor még nem szokott hozzá


Ez volt a sportág történetének első bahreini futama, az első arab országban megrendezett verseny az 1958-as Marokkói Nagydíj után. Az időmérő edzésen semmi meglepő nem történt, Michael Schumacher majdnem négy tizeddel porolt el mindenkit, mögüle Barrichello, Montoya, Ralf Schumacher, Takuma Szato és Jenson Button indulhatott.

Sajnos a futam nem hozott tomboló izgalmakat, az első két hely már az első körökben látszott, hogy le van osztva, Schumachert Barrichello kényelmes távolságból követte, a többiek pedig taktikai harcot folytattak a harmadik helyért. Úgy tűnt, Juan Pablo Montoya simán megkaparintja a harmadik helyet, ám az autója elkezdett lelassulni alig 8-10 körrel a vége előtt. Eleinte csak 2-3, majd lassan 4-5 másodpercet hozott rajta Jenson Button, majd könnyedén meg is előzte. Végül Montoya annyira lelassult, hogy a pontszerző zónából is kicsusszant és körhátránnyal a 13. helyen érkezett célba.

A versenyen ismét lerobbant mindkét McLaren-Mercedes, amely ebben az időszakban csapnivalóan rossz volt mind a teljesítmény, mind a megbízhatóság terén. Coulthard hat körrel a vége előtt a bokszutca végén parkolt le egy kerékcsere után, Raikkönen pedig a verseny első felében óriási füstöt és lángcsóvát lövellve maga mögött állt félre motorhibával. A futam leglátványosabb jelenete volt.

Kimi Raikkönen motorja ezen a napon sem bírta sokáig

A győztes tehát Michael Schumacher lett Rubens Barrichello és Jenson Button előtt egy relatíve unalmas versenyen. Pontot szerzett még Trulli, Sato, Alonso, Ralf Schumacher és Webber. Érdekesség, hogy az akkori mezőnyből már csak Fernando Alonso tagja most is a száguldó cirkusznak.

Michael Schumacher az első 11 futamból 10-et megnyert 2004-ben
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: