DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Schumacher első ferraris dobogója

Az 1996-os év a Williams-Renault dominanciájával kezdődött, Michael Schumacher pedig elkezdte felépíteni a Ferrarit. Ezen a futamon meg is szerezte első ferraris dobogós helyezését.

A két legnagyobb változás az volt az 1996-os szezon előtt, hogy Michael Schumacher 4,5 év Benettonnál eltöltött évad után a nem túl acélos Ferrarihoz igazolt, ráadásul 1989 óta először motorkoncepciót váltott a Scuderia és a korábbi V12-es motorokat V10-esre cserélték. Természetesen az autónak számtalan gyermekbetegsége volt eleinte, később azonban tudjuk, hova juttatta Schumi a Ferrarit.

Nagy dominanciája volt ekkor a Williams-Renault istállónak, főleg Damon Hill kezdte ellenállhatatlanul az idényt, amely egyébként októberben a brit világbajnoki címével végződött. Az idénynyitón Hill győzött csapattársa, Villeneuve előtt és itt is megszerezte az időmérőn az első rajtkockát – igen nagy fölénnyel. A második helyről a brazil közönség nagy örömére, a Jordan Peugeot-val villantó Rubens Barrichello indulhatott.

Esős körülmények között rajtolt a mezőny, szárazon értek célba


A vasárnapi napon a rajt előtt komoly felhőszakadás történt, így óriási vízmennyiség zúdult a pályára, így rajtoltak el a pilóták. Damon Hill megtartotta első helyét, majd el is kezdett elszakadni a riválisoktól. Kicsit hátrébb a dobogós pozíciókért nagy harc bontakozott ki Villeneuve, Barrichello, Alesi és Schumacher között.

A futam egyharmadánál felszáradt a pálya annyira, hogy száraz abroncsokra válthassanak a pilóták. Hill csak itt adta át a vezetést Jean Alesinek néhány kör erejéig, ameddig a francia is lecserélte az esőgumijait. Alesi nagyot vívott a második helyért Villeneuve-vel, aki elmért egy féktávot a még vizes pályaszakaszon és kicsúszott a kavicságyba, a kanadai számára véget ért a nagydíj. A francia második helyét innentől semmilyen veszély nem fenyegette, a harmadik hely viszont még nem dőlt el.

Michael Schumacherre a száraz pályán gyorsabb Jordannel visszazárkózott Barrichello és a brazil minden követ megmozgatott, hogy megkaparintsa az utolsó dobogós pozíciót. A célegyenesben elment Barrichello, de kicsit lesodródott az ívről és Schumacher vissza tudott előzni. A négyes kanyarban azonban Barrichello kicsúszott, így nemhogy a dobogó, de a pontszerző hely is elúszott számára.

A verseny záró szakaszában olyan esemény történt, amit nem sűrűn láthatott a közönség sem előtte, sem utána, Damon Hill lekörözte Schumachert, nagy riválisát. Michael Schumacher így is megszerezte élete első dobogóját a Ferrari istálló színeiben, ami az első lépés volt a későbbi óriási sikersorozatában.

Ebben az évadban ez nem volt ritka kép, de három győzelmet Schumacher 1996-ban is összeszedett

A futamot Hill nyerte kényelmes előnnyel Alesi előtt, Schumacher a harmadik helyen már körhátrányban ért célba. Ebben az időszakban még csak hat versenyző szerzett pontot, befért még a pontszerzők közé Mika Hakkinen, Mika Salo és Olivier Panis. Hill fontos mérföldkövet ért el ezzel a győzelemmel, édesapja, Graham Hill ugyanis 14 sikert számlálhatott pályafutása során, Damon pedig ezzel 15-re növelte győzelmei számát. Végül 22-nél állt meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: