DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Schumacher: Rossinak nincs szüksége a tanácsomra

Ugorjunk vissza abba az időbe, amikor Valentino Rossi F1-es kollektív teszten vezette a Ferrarit. Michael Schumacher véleményét természetesen kikérték, akit meggyőzött az olasz sebessége, Nico Rosberg pedig versenyen is megnézte volna a Doktort.

2006-ban ezekben a napokban került sor az akkor hétszeres MotoGP-világbajnok Valentino Rossi emlékezetes Formula-1-es tesztjére. A Doktor becenéven is ismert olasz három napon át tesztelte a Ferrarit a királykategória mezőnyével együtt Valenciában, és egyáltalán nem vallott szégyent, a középső napon mindössze 1,5 másodpercet kapott a leggyorsabb Fernando Alonsótól.

Alkalmi csapattársa, a hétszeres F1-bajnok Michael Schumacher véleményét is kikérték: „Nehéz ítéletet mondani, mivel csupán háromszor tesztelt, de mindannyiszor pozitívnak tűnt” – nyilatkozta február 2-án, az utolsó napon Schumacher, aki úgy vélte, Rossinak nincs szüksége a segítségére: „Nem hiszem, hogy bármiféle tanácsra szorulna. Kétségtelen, milyen tehetséges, véleményem szerint pedig könnyebb két kerékről négyre váltani, így biztosan fel tudja használni a képességeit.”



A tesztet nyomon követő sajtó többnyire Rossi megpördülését emelte ki, Schumacher azonban megvédte az olaszt: „Teljesen normális ilyen (nedves) körülmények között, még esőgumikon is. Nagyon csúszott a pálya” – mondta. „Jót tesz a világunknak egy ilyen újdonság, ezért üdvözlöm Valentinót. Az igazat megvallva még segített is nekem, hiszen nyugodtabban dolgozhattam. Természetesen beszéltünk egymással, de nem adtam neki tanácsot: nincsen szüksége rá.”

A mezőny többi tagját is megkérdezték a MotoGP bajnokáról, többek között azt a Nico Rosberget, aki első F1-es szezonjára készült. A német véleménye külön érdekes, ugyanis arra számított, hogy Rossi versenyezni is fog a királykategóriában – mint tudjuk, ez nem valósult meg.

„Jól látszik, hogy megvan a tehetsége a sporthoz, de meg kell még látnunk, mire képes egy futamon. Előnyben volt az autójával, mivel V10-es motorral ment, elsőre azonban nem rossz” – mondta az akkor 20 éves Williams-pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: