DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

A Patkánytól a Jégemberig – F1-es becenevek

A Formula-1 hat és fél évtizede során számos pilótára ráragadtak kedveskedő becézések vagy éppen csúfnevek. Ezek közül gyűjtöttük össze a legemlékezetesebbeket, kiegészítve történetükkel: miről nevezték el a Professzort vagy épp a Monzai Gorillát?

Professzor – Alain Prost

Talán a legismertebb F1-es ragadványnév a négyszeres világbajnokhoz, Prosthoz kapcsolódik, aki nem agresszív és látványos versenyzésének, hanem taktikus, kalkuláló vezetési stílusának köszönhette impozáns eredménylistáját. Az intelligens hozzáállásból adódott beceneve.

Jégember – Kimi Raikkönen

A jelenlegi mezőny talán legnépszerűbb tagja tipikus finn hűvösségével és higgadtságával: találóbb nevet nem is kaphatott volna. Kevesebben tudják viszont, hogy a Jégember elnevezést mclarenes csapatfőnöke, Ron Dennis adta.



A Mester – Juan Manuel Fangio

Az argentin legenda becenevét nem kell túlmagyarázni: az ötszörös világbajnok Fangio legyőzhetetlen volt a maga idejében, és még nagyon sokáig ő maradt az F1 legeredményesebb pilótája. Nem csupán a rajongók és a sajtó, de még riválisai is használták a Maestro becenevet, például Stirling Moss.

Mr. Monaco – Graham Hill

Damon Hill édesapjának közismert beceneve sem igényel túl sok hozzáfűznivalót, leszámítva azt a statisztikai adatot, hogy a kétszeres bajnoki első 14 Formula-1-es futamgyőzelméből ötöt a Monacói Nagydíjon aratott.

Patkány – Niki Lauda

Az első hallásra nem túl megtisztelő elnevezés nem a háromszoros világbajnok jellemét szidja: egyszerűen fogai miatt kapta, amelyek balesete előtt legfőbb ismertetőjegyei voltak. Az osztrák egyébként bővelkedett a becenevekben, a Patkánykirály és Szuperpatkány mellett Komputernek is nevezték Prosthoz hasonló tulajdonságai miatt.

Oroszlán – Nigel Mansell

Az 1992-es világbajnok beceneve olaszul, Il Leone formában használatos még az angol nyelvű sajtóban is, mivel a tifositól kapta, mikor a Ferrarihoz igazolt. A britek inkább Our Nige (a mi Nige-unk) és a Vörös Ötös névvel illették kedvencüket, utóbbit a Williamsén viselt rajtszám alapján.

Méhészborz – Daniel Ricciardo

Az Afrikában és Ázsia egyes részein élő emlősről az F1 rajongóinak a Red Bull futamgyőztese jut eszébe – igaz, egyelőre gyakoribb, hogy Ricciardo saját magát nevezi így. Elmondása szerint trénere mutatott egy dokumentumfilmet a szívósságáról és vakmerőségéről ismert állatról, amely rögtön elnyerte tetszését.

Black Jack – Jack Brabham

Az ausztrálok háromszoros világbajnokának nem volt köze a szerencsejátékhoz, sötét haja és baljós szótlansága miatt érdemelte ki a becenevet.

Medve – Denny Hulme

Brabham egykori csapattársa, az új-zélandi Hulme-t szintén megjelenése miatt hívták így: kissé nyers, kissé mogorva személyiségével ő sem volt a szavak embere. Az 1967-es világbajnokot korábban Mezítlábas Fiúnak becézték, karrierje elején ugyanis nem szeretett cipőben vezetni.

Pampák Bikája – Jose Froilan Gonzalez

Fangio vetélytársa és honfitársa, a Ferrari első futamgyőztese testalkatának köszönheti az elnevezést, és ugyancsak külső tulajdonságra utal az El Cabezon, azaz Dagadt Fejű is.

Froilan Gonzalez és Fangio

Monzai Gorilla – Vittorio Brambilla

Alkata és vad természete alapján kapta nevét a legendás versenypálya szomszédságában született olasz, aki a Formula-1 doktora, Sid Watkins visszaemlékezése szerint roppant erővel fogott kezet másokkal, és még élvezte is a partner fájdalmát.

Britney – Nico Rosberg

Ma már ritkábban használt Rosberg beceneve, amelyet kezdő F1-es korában feminin vonásaival érdemelt ki. A név eredetével kapcsolatban pontosabb információk is vannak: williamses csapattársa, Mark Webber hasonlította a popsztár Britney Spearshez.

Hunt the Shunt – James Hunt

Egy magyarra nehezen átültethető név ragadt a 70-es évek playboyára, Huntra: az angol karrierje kezdetén számos autót tört össze, és bár ez a tendencia F1-esként már kevésbé volt jellemző rá, jó csengése miatt a név maradt.

Andrea de Crasheris – Andrea de Cesaris

Épp ugyanaz az eset, mint az előbbi: de Cesaris ragadványneve egy angol nyelvi játék, amelyben fellelhető a crash, azaz ütközés szó. A néhány éve elhunyt olasz másfél évtizeden keresztül törte az autókat, volt olyan szezon, amikor egyetlen versenyen ért csak célba.

Mike the Bike – Mike Hailwood

„Mike, a Motor”-nak is írhattuk volna, de újfent meghagytuk az eredeti formát, hogy ne vesszen el a benne levő rím. Hailwood valódi kétkerekű legendaként, kilencszeres világbajnokként váltott kevésbé sikeres, két dobogót hozó Formula-1-es pályafutására, így nem csoda, hogy a becenév autóversenyzőként is tovább élt.

(a formula1.com válogatása alapján)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: