DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Retro

Retro – Aki a Dugóhúzóban lelte halálát

1971-ben ezen a napon született az a pilóta, akit az egyik legjobbnak tartanak azok közül, akik sosem versenyeztek az F1-ben, s aki a Laguna Seca-i pálya legendás kanyarjában vesztette életét.

Gonzalo Rodriguez Bongoll 1971. január 22-én látta meg a napvilágot Uruguayban. A tehetsége hamar megmutatkozott, így viszonylag fiatalon átkerült Európába, ahol elsősorban spanyolországi sorozatokban, a Formula Fordban és Formula Renault-ban tette le a névjegyét. 1997-től aztán már a Formula 3000-ben versenyzett, ahol a második és harmadik idényében az összetett harmadik helyén zárt.

Az áttörést az 1999-es idény hozta meg számára, amikor az amerikai CART sorozatban lehetőséget kapott a Penske Racing színeiben a detroiti versenyen, ahol pontot is szerzett. Ekkor még senki nem tudta, hogy végül ez lesz az egyetlen alkalom, amikor rajthoz állhatott a bajnokságban.

Következőleg ugyanis Laguna Secában ülhetett be az autóba, ám a futamig már nem jutott el, az időmérő edzésen ugyanis halálos kimenetelű balesetet szenvedett. Rodriguez autója a legendás Dugóhúzó-kanyarban száguldott ki a beragadt gázpedál miatt, így nagyjából 225 km/h-s sebességgel vágódott neki a betonfalnak, amely előtt épp csak néhány sornyi gumibála kapott helyet. Az autó az ütközés következtében átrepült a kerítésen, s végül fejtetőn állt meg a fal túloldalán.

Rodrigueznek esélye sem volt a túlélésre: a betonfalba csapódás következtében koponyaalapi törést szenvedett, amelybe azonnal belehalt. Tehetségét jól mutatja, hogy bár ekkor még csak 28 éves volt, később az Autosport magazin így is beválasztotta az 50 legjobb olyan pilóta közé, akik sohasem versenyeztek a Formula-1-ben, 2014-ben pedig egy spanyol nyelvű dokumentumfilm is készült az életéről, amely a becenevéről kapta a címét: Gonchi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: