DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Felidézzük Bottas legnagyobb versenyeit

Bár futamot még nem nyert, mégsem lehet azt mondani, hogy Valtteri Bottas eddig nem alkotott maradandót az F1-ben. Időmérős szárnyalás zöldfülűként, 12 helyes felzárkózás, és más nagy pillanatok a Mercedes igazolásától.

2013-as Kanadai Nagydíj

Bár újonc szezonjában a Renault-motoros Williamsszel Valtteri Bottas csupán 17. helyen végzett a bajnokságban, volt egy igazán előkelő eredménye – pontot azonban nem ért, hiszen időmérő edzésen történt. Kanadában, mindössze hetedik versenyhétvégéjén a bravúros harmadik helyre kvalifikált, csupán Sebastian Vettel és Lewis Hamilton autózott nála jobb időt az esőben. A Q2-ben másfél másodperccel volt gyorsabb csapattársánál, Pastor Maldonadónál.



2013-as USA Nagydíj

A Williams végig szenvedett abban az évben: a szezon vége felé megrendezett austini futam volt az első alkalom, ahol száraz pályán sikerült az autót Q3-ba juttatni. A versenyen végül Nico Rosberget megelőzve 8. helyen végzett, első F1-es pontjait és a csapat legjobb 2013-as eredményét jegyezve.

2014-es Osztrák Nagydíj

Bottas kihagyott egy nagy lehetőséget Ausztriában: a hibrid éra egyetlen williamses pole-pozícióját Felipe Massa szerezte a visszatérő Red Bull Ringen, a finn második lett mögötte. A futamon azonban Bottas mérföldekkel megverte csapattársát, és harmadik pozíciójával megszerezte első dobogóját.

2014-es Brit Nagydíj

A következő futamon, Silverstone-ban nem volt kilátásban hasonló eredmény, tudniillik a finn csak a 14. rajthelyet szerezte meg. Bottas már a piros zászló előtt feljött a kilencedik helyre, majd számos másik autót is megelőzött, mígnem csak a két Mercedes maradt előtte. Rosberg kiesése után a kiváló második helyet örökölte meg.

2014-es Német Nagydíj

Pályafutása kilenc dobogójából kettő második hely: a Brit Nagydíjat követő német versenyen is ezen a helyen ért célba. Ezúttal viszont a második pozícióból is rajtolt, a futamon pedig megvert egy Mercedest: az időmérős fékhibája miatt hátulról induló Hamilton a verseny végére utolérte őt, Bottas azonban az utolsó körökben végig arra játszott, hogy a DRS-zóna előtt aktiválási távolságon kívül tartsa ellenfelét, így a britnek be kellett érnie a harmadik hellyel.

2015-ös Malajziai Nagydíj

Hátsérülése miatt kihagyta az évadnyitó ausztrál futamot, Malajziában, az év egyik legmegerőltetőbb versenyén azonban újra ott volt pályán. Az időmérő nem sikerült túl acélosan, az óvatos első kört pedig a 14. helyen fejezte be. Számos előzéssel – a pályafutása második futamán már villogó Verstappent kétszer kellett letudnia – csapattársa, Felipe Massa mögött találta magát, akit az ötös kanyar külső ívén előzött meg, így biztosította be az ötödik pozíciót.

2015-ös Mexikói Nagydíj

A finnek maradandót alkottak a 2015-ös szezon hajrájában: Bottas és Kimi Raikkönen kétszer is összeütköztek, előbb Szocsiban, majd Mexikóban. Utóbbi futamon azonban a Williams pilótája folytatni tudta a versenyt, sőt mi több, a nagydíj végén friss gumikon megelőzte Danyiil Kvjatot, és a dobogón kötött ki.

2016-os Kanadai Nagydíj

Újabb dobogó – egyelőre az utolsó Bottas számára, aki az összességében gyatra szezont futó Williams egyetlen pódiumát szerezte Montrealban. A kanadai futamon a gumik óvása és az egy kiállás volt a kulcs: ezzel a stratégiával verte meg Hamilton Sebastian Vettelt, és Bottasnak is így sikerült Verstappen, Rosberg, Raikkönen és Ricciardo gyengének nem nevezhető négyesét maga mögé utasítania.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: