DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Amikor Hamilton még csak nem is beszélhetett Alonsóról

Az eset természetesen a viharos 2007-es szezonhoz kapcsolódik, amikor a két versenyző csapattárs volt a McLarennél. Az istálló egy ideig szabályosan tiltotta Hamiltonnak, hogy a spanyolt megemlítse – bár betartatni kevésbé sikerült.

„Jöhet Sebastian, jöhet Fernando, jöhet akárki, akit akarnak. Versenyeztem Fernandóval az első évemben, és legyőztem őt, ezért nincs semmi okom miatta aggódni. Boldogan versenyzem bármelyikük ellen…” – mondta egy decemberi nyilatkozatban Lewis Hamilton azzal kapcsolatban, kit preferálna új csapattársaként a Mercedesnél. Hozzátette azért, hogy az istállónak nem feltétlenül éri meg két nagyágyút összeereszteni. Pedig talán ő sem lenne annyira boldog, ha Alonsót kapná a garázs másik oldalára, figyelembe véve, hogyan alakult az eddigi egyetlen közös szezon…

A 2007-es idényről van szó, melyben Hamilton újoncként, Alonso pedig az elmúlt két szezon világbajnokaként érkezett a McLarenhez. A katasztrofálisan alakuló év során a vb-címért harcoltak, de végül mindkét pilóta lemaradt róla (azonos számú pontot gyűjtöttek, Hamiltonnak több második helye volt, ezt értette a „legyőztem őt” félmondat alatt), a kémbotrány miatt a csapatot kizárták a konstruktőri bajnokságból, Alonso kapcsolata pedig odáig romlott Hamiltonnal és a csapattal, hogy megzsarolta saját főnökét, Ron Dennist. A spanyol év végén békésnek nem nevezhető körülmények között hagyta el a McLarent.



Az Autosport lap veterán újságírója, Nigel Roebuck felidézett egy sztorit, nem is ebből a szezonból, hanem egy évvel későbbről, 2008-ból, amikor a páros már nem volt csapattárs – Alonso azonban továbbra is kényes téma maradt a McLarenen belül.

„Habár az interjú jól alakult, az apja viselkedése megdöbbentett, aki a terembe viharzott, amint Lewis távozott. Azt követelte, hogy mondjam meg, mi hangzott el” – idézte fel az újságíró a spái beszélgetést követő pillanatokat. Anthony Hamilton akkor még fia menedzsere volt. „Beszéltünk-e például, és itt suttogóra fogta, Alonsóról? Persze, hogy beszéltünk, válaszoltam én. Ekkor Anthony szinte hisztérikusan mondta: ki kell venni belőle. Mi – figyeljék, ’mi’ – nem beszélhetünk Alonsóról!”

A szerzőt persze nem hatotta meg, mit nem szeretne viszontlátni a McLaren a sajtóban, és vérbeli riporterhez méltó választ adott: „Emlékeztettem rá, hogy újságíró vagyok, nem a sajtósuk, és távoztam” – fejezte be Roebuck a történetet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: