DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Retro – Alonso piszkos fogásai

Joggal tartják a mezőny egyik, ha nem a legjobb versenyzőjének Fernando Alonsót, ez azonban nem jelenti azt, hogy legkorrektebbek közé tartozna: nem válogatott az eszközökben néhány éve, mikor a bajnoki címért küzdött. A rivális Red Bull tanácsadója, Helmut Marko egy alkalommal fel is sorolta, mikkel próbálta megtörni Sebastian Vettelt.

A 2010 és 2013 közötti időszakot Vettel-korszakként emlegetjük, mivel mind a négy évben ő szerezte a világbajnoki címet, de Fernando Alonso is csaknem olyan fontos szereplője volt akkoriban a versenyeknek, mint a német. A Ferrarinál versenyző pilóta háromszor második lett az összetettben, és bár 2010-ben és 2012-ben is csak az utolsó versenyen dőlt el a világbajnokság, nem sikerült legyűrnie Vettelt. Pedig minden tőle telhetőt megtett: a pályán a maximumot hozta ki a Red Bullhoz képest hátrányban levő autóból, a pályán kívül pedig hasonlóan magas szinten űzte a pszichológiai hadviselést.

Helmut Markóval, a Red Bull tanácsadójával és F1-es mindenhatójával a Red Bulletin, az energiaitalos birodalom saját magazinja hozott le egy interjút 2013. január 8-án, melyben „a gyakorlatilag hibátlan, fenomén” Sebastian Vettel azon képességét dicsérte, hogy ki tudja zárni a külvilágot, nem úgy, mint más versenyzők – így a fő ellenfél:

„Például Fernando Alonso, akit túlságosan elfoglal a politika és vicces megjegyzések. Vettel ezt mind ignorálja, nem olvas újságokat, sem az internetet. És ez a lényeg, hogy a munkánkra koncentrálunk: hogy a legjobb autót adhassuk és a legjobb csapattal álljunk elő” – magyarázta Marko, hogyan győzhette le a Red Bull többször az F1 legpatinásabb istállóját, a Ferrarit.



„Alonso állandóan belefolyik a politizálásba” – szögezte le az osztrák, majd ennek okát is fejtegetni kezdte. A spanyol szerinte frusztráltsága miatt tett olyan kijelentéseket, amilyeneket: „Szerintem azt a stresszt láthattuk, ami a szezon vége felé érte. Olyanokat mondott, hogy ’Hamilton ellen versenyzek, nem Vettel ellen’, és hogy ’Newey az ellenfelem’. Pszichológiai ostrom alá vette Vettelt, de azt mondtuk, ’meg se halld őt’.”

„Sok nonszensz dolgot mondott” – folytatta Marko. „Például azt, hogy ’Vettel nem tud előzni’. Nevetséges dolog, nézze meg az Abu Dhabi és brazil futamokat. ’Csak azért tud nyerni, mert Newey autójában ül.’ Két Newey-autónk van, akkor miért nem érünk célba minden versenyen első-második helyen?” – szúrt oda kicsit a Red Bull másik pilótájának, Mark Webbernek is, aki közismerten nem volt a szíve csücske.

Persze Marko nem csupán Alonsót támadta, hanem igazából bárkit, aki rosszat mondott Vettelre – ami az interjút továbbolvasva ki is derült, mikor a háromszoros világbajnok Jackie Stewart egyik megszólalásának hitelességét vonta kétségbe: „Aztán ott van a nagy Jackie Stewart véleménye, hogy Vettelnek egy másik csapathoz kellene mennie, hogy bizonyítson. Ezt olyasvalaki mondta, aki az összes nagy sikerét egyetlen csapattal, a Tyrrell-lel érte el. Nem tudom komolyan venni” – mondta a tanácsadó, aki minden bizonnyal azt sem hitte volna el akkor, hogy Vettel nemsokára Alonso helyén fog kikötni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: