DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro - Hamilton tíz legjobb futama

A háromszoros F1-es bajnok január 7-én ünnepli születésnapját, ennek alkalmából pedig visszatekintünk azokra a teljesítményekre, amikor tényleg a legjobbat hozta ki magából.

A cikk 2017-ben, Hamilton 32. születésnapjának apropóján készült.

Semmi kétség afelől, hogy a brit pilóta generációja egyik, ha nem a legjobbja, ha nem bal lábbal kel fel, akkor biztos, hogy nincs ellenfele. Még Nico Rosberg is elismerte, hogy ha csapattársa idei balszerencséjét nem tudta volna kihasználni, akkor talán soha nem lett volna alkalma újra megszerezni a legfényesebb trófeát. Két évvel ezelőtt egyedülálló ABC-vel köszöntöttük Hamiltont, tavaly legrosszabb futamaira tekintettünk vissza, így itt az idő, hogy összeszedjük a legjobbjait 2007 óta – minden évből egyet-egyet.

2007, Kanadai Nagydíj

Hamilton zseniális újoncszezont produkált, ettől pedig a végső bukás sem fosztotta meg a pilótát. 22 évesen sakkban tudta tartani a címvédő Fernando Alonsót, képességei különösen Montrealban váltak nyilvánvalóvá: amíg a spanyol esett-kelt, és autóroncsok szegélyezték a pálya két oldalát, ő ellenállhatatlanul és hiba nélkül autózott élete első győzelméig.

2008, Brit Nagydíj

Világbajnok évében Hamilton többször is megmutatta, miért lett 2007-ben minden idők egyik legjobb újonca: Monacóban és Spában is saját hasznára tudta fordítani az időjárási viszontagságokat, Silverstone-ban viszont valóban az egyetlen pilóta lett, aki minimális hibaszázalékkal teljesítette futamot. Ellenfele nem akadt ezen a délutánon, teljesítményét jól példázza, hogy a második helyezett Nick Heidfeldnek 68, a harmadik Rubens Barrichellónak 82 másodpercet adott a célban, tőlük lefelé pedig mindenkit lekörözött.

2009, Magyar Nagydíj

A szezon eleji szabályváltozásokat annyira megsínylette a McLaren, hogy Hamilton a hungaroringi futamig még dobogóra sem tudott állni, ott viszont a fejlesztések gyümölcsözőnek bizonyultak. A brit először nyert hibridhajtású autóval Magyarországon, kihasználva az éllovasok balszerencse-sorozatát.


Formula 1 Hungarian GP 2009 Highlights by f100000613061801

2010, Belga Nagydíj

Ekkor még öt pilótának is valós esélye volt arra, hogy a világbajnoki címért küzdjön, a spái győzelem pedig nem is jöhetett volna jobbkor. Vettel összeakadt Buttonnal, majd a német saját versenyét is tönkretette, Fernando Alonso kicsúszott, Hamilton pedig egy pálya széli kirándulás ellenére is felül tudta múlni egyetlen talpon maradt riválisát, Mark Webbert.


F1 2010 Resumen del GP Bélgica | F1 2010... by UncleanerLake53

2011, Kínai Nagydíj

Ekkora a Red Bull egyértelmű fölénybe került riválisaival szemben, a McLaren ennek ellensúlyozására három kiállásos stratégiával küldte harcba Hamiltont. A britnek bejött a taktikázás, a verseny végére egymás után futotta a leggyorsabb köröket, sorba vadászta le a Ferrarikat, Nico Rosberget és csapattársát, Jenson Buttont, míg végül négy körrel a vége előtt Sebastian Vettelt is faképnél hagyta.


F1 2011 Season - Chinese GP Official Race Edit... by arnaudk90

2012, Magyar Nagydíj

Újabb év, amikor esélye volt a bajnoki címre, ám saját hibáján kívül több balesetbe is belekeveredett, ráadásul a megbízhatóság sem állt mindig az ő oldalára, így idő előtt kiszállt a játékból. Négy győzelmet azonban még így is össze tudott gyűjteni, melyek közül a Hungaroringen pole-ból szerzett, harmadik diadala volt a legmeggyőzőbb.

2013, Magyar Nagydíj

A Hungaroring valódi otthonává vált a brit pilótának, hiszen 2013-ban itt aratta első és egyetlen szezonbeli győzelmét, immár a Mercedes színeiben.

2014, Magyar Nagydíj

Egyáltalán nem húz haza a szívünk, pusztán a tényekhez ragaszkodunk. Bár ebben az évben Hamilton először versenyezhetett úgy, hogy minden kétséget kizáróan övé volt a legjobb autó egész évben, és 11 győzelmet is szerzett vele, a Hungaroringen nyújtotta a legjobbját. Az időmérő edzésen alattomos motorhiba fosztotta meg attól, hogy kedvező pozícióból indulhasson, a rajtnál pedig kicsúszott a nedves aszfalton. Innen azonban rakéta-üzemmódba kapcsolt, és a változó körülményeket kihasználva meg sem állt a harmadik helyig.

2015, Brit Nagydíj

A Williamsek parázs rajtja sem zavarta meg a brit pilótát, a bokszkiállások után tisztán az élre került, majd a lehető legjobb ütemben váltott intermediate-abroncsokra, így majdnem 11 másodperccel előzte meg a célban csapattársát.

2016, Brazil Nagydíj

Hamilton debütálása óta üldözte az interlagosi győzelmet, mely ugyan kurta-furcsa körülmények között, de végül megszületett. A többször megszakított, szakadó esőben rendezett futamon egyszer sem hibázott és fölényes győzelmet aratott csapattársa előtt – igaz, végül ez is kevésnek bizonyult a bajnoki címhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: