DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Ezek voltak Button legjobb F1-es futamai

A visszavonuló 2009-es világbajnok jó pár nagy versenyt produkált 16 évig tartó F1-es pályafutása során - ebből emeltünk ki néhány igazán emlékezetes hétvégét. Van mit felidézni.

2017-ben tizenhat év után először nem lesz ott a Formula-1-es rajtrácson Jenson Button - a brit pilóta háromszázöt futammal, tizenöt győzelemmel és egy világbajnoki címmel búcsúzott. Van, aki szerint nem a 2009-es szezon, hanem a mclarenes időszak miatt emelkedett a legjobbak közé, de melyek voltak hosszú és sikeres pályafutása legjobb versenyei?

Már második futama felkívánkozik erre a listára: 2000, Brazília. A mindössze húszéves pilóta a kilencedik helyről rajtolt a Williamsszel, de remek stratégiával, tudatos versenyzéssel és egy nagyszerű előzéssel (Jos Verstappen ellen) odaért a hatodik pozícióba, így megszerezte Formula-1-es karrierje első pontját.

A következő a 2004-es Malajziai Nagydíj, amikor már a BAR-nál versenyzett és ütközött korábbi csapattársával, Jarno Trullival. Ezt azonban az autója nagyobb baj nélkül megúszta, remek versenyt futott és végül Rubens Barrichello Ferrariját megelőzve odaért a dobogóra - karrierje során először.

Ugyanebben az évben a hockenheimi pályán alkotott maradandót, amikor ugyan a harmadik helyre kvalifikált, de egy büntetés miatt csak a 13. pozícióból rajtolhatott, mégis odaért a másodikra. Itt óriásit küzdött Fernando Alonsóval és végül megverte későbbi csapattársát, ráadásul úgy, hogy az utolsó húsz körben nagyrészt fél kézzel vezetett...

button-2006



Két évvel később, 2006-ban jött el pályafutása első győzelme, az esős Magyar Nagydíjon. Ismét megbüntették és csak a 14. helyről rajtolhatott, de tökéletesen időzítette a kerékcseréjét, hibátlanul vezetett és végül fél perccel nyert - karrierje addigi legnagyobb pillanata volt ez. Később aztán jött még nagyobb...

2009-ben, az Ausztrál Nagydíjon óriási meglepetésként megnyerte az időmérőt, majd a versenyt is, azok után, hogy csak néhány héttel a futam előtt vált biztossá, hogy egyáltalán lesz csapata - technikai hiba és a biztonsági autó is nehezítette a helyzetét, de így is emlékezetes győzelmet aratott.

Ez az év természetesen róla és a Brawn GP-ről szólt, bár az év második felében már egyértelműen a Red Bull volt a gyorsabb - ezzel együtt Brazíliában bebiztosította világbajnoki címét. Csak a 14. helyről rajtolhatott, miközben csapattársa, Rubens Barrichello a pole-ból, de a brit néhány kőkemény előzéssel hamar felzárkózott és végül ötödikként ért célba - ezzel megnyerte karrierje első és egyetlen világbajnoki címét.

A legnagyobb győzelmét viszont 2011-ben, Kanadában, már a McLaren versenyzőjeként aratta. A hetedik helyről rajtolt, de az esős, folyamatosan változó körülmények között óriásit ment és a verseny legvégén megelőzte a hibázó Sebastian Vettelt - azok után, hogy hatszor járt a bokszban, kapott egy áthajtásos büntetést és ütközött csapattársával, Lewis Hamiltonnal. 

Ugyanebben az évben, Japánban is nyerni tudott, miután kőkeményen megharcolt Hamiltonnal és a világbajnoki címét itt bebiztosító Sebastian Vettellel - ismét remek stratégiát hajtott végre és gyakorlatilag hibátlanul teljesítette a futamot.

button-mclaren-2016_1

2012-ben, Belgiumban más beállításokat választott, mint Hamilton és nyolc tizedmásodperccel nyerte meg az időmérőt, majd a versenyen is sokkal gyorsabb volt csapattársánál - ráadásul úgy verte meg nem csak Hamiltont, de a teljes mezőnyt, hogy az abroncsaira is jobban tudott vigyázni. A végül második helyen befutó Vettel huszonöt másodperces hátrányt szedett össze, Button dominanciája elképesztő volt.

Az utóbbi években már kevesebb ilyen pillanata akadt, elsősorban a technikai hátrány miatt - egy-egy villanás azért jutott, mint idén Ausztriában, de igazán kiemelkedő hétvégét már nem produkált.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: