DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Rosberg karrierjének legfontosabb pillanatai

206 verseny, 23 győzelem és egy világbajnoki cím után fordít hátat a száguldó cirkusznak a 31 éves Nico Rosberg – most felidézzük 11 éves F1-es pályafutásának legfontosabb állomásait.

1. Debütálás leggyorsabb körrel

Nico Rosberg az első GP2-es bajnoki címmel a zsebében mutatkozott be a Formula-1-ben a Williams csapat színeiben, s rögtön a 2006-os idénynyitón, a Bahreini Nagydíjon letette a névjegyét azzal, hogy az akkor két vb-pontot érő hetedik helyen ért célba, ráadásul megfutotta a leggyorsabb kört is.

2. Az első dobogó

A grove-i alakulat színeiben nem sok lehetősége volt megvillanni, harmadik F1-es idényének legelején viszont rögtön dobogóra állhatott a kaotikus 2008-as Ausztrál Nagydíjon – érdekesség, hogy azt a futamot gyerekkori jó barátja és későbbi nagy riválisa, Lewis Hamilton nyerte.

3. Csapaton belüli dominancia

Kiemelkedő eredményre továbbra sem volt esélye, ám tehetségét megvillantotta azzal, hogy 2009-ben a Williams összes pontját ő szerezte, lemosva a pályáról Kazuki Nakajimát. Nem csoda, hogy nagyobb csapatok figyelmét is felkeltette a fiatal német…

4. Átszerződés a Mercedeshez

2010-től kezdve már a világbajnok Brawn GP-ből átalakuló csapatnál versenyzett, ám senki sem vele foglalkozott, hanem a nyugdíjból visszatérő Michael Schumacherrel. Pedig a két német közül bizony nem a hétszeres világbajnok uralta a párharcot: együtt töltött három évük során rendre Rosberg nyújtotta az erősebb teljesítményt.

5. Az első győzelem

Ami természetesen a 2012-es Kínai Nagydíjon aratott sikerében csúcsosodott ki: Rosberg életében először indulhatott a pole-ból, s végül győzni tudott Sanghajban az akkoriban még inkább csak egy gyorskörön erős Mercedesszel. Ez az elsőség egyébként a német márka első újkori győzelme is volt egyben.

6. Győzelem Monacóban

Schumacher visszavonulása után megkapta csapattársnak Lewis Hamiltont, s bár mindenki azt várta, hogy a brittel szemben már tényleg alulmarad, mégsem ő nyert hamarabb 2013-ban, hanem Rosberg, méghozzá a legendás Monacói Nagydíj. A hercegség utcáin aztán a következő két évben sem talált legyőzőre.

7. Konfliktusok Hamiltonnal

2014-től a Mercedesé volt a mezőny legjobb autója, így Rosberg és Hamilton harca már a vb-címért zajlott. Ahogy az várható volt, ez nem is múlt el balhék nélkül: Bahreinben az elmúlt évek egyik legélesebb csatáját vívták, Spában pedig össze is értek. Összességében azonban legtöbbször a brit került ki győztesen kettejük küzdelméből.

8. Austin és a sapkadobálás

2015-ben Hamilton jobban elverte német kollégáját, mint korábban, hiszen már versennyel a vége előtt bebiztosította újabb vb-győzelmét az USA Nagydíjon, amelyen ráadásul sokáig Rosberg vezetett. A díjátadó előtti sapkadobálós jelenet azonban mindent megváltozatott a legyőzött félben…

9. Fontos győzelmi szériák

Azt a szezont ugyanis hármas sikersorozattal zárta, a következőt pedig egy négyessel indította Rosberg, ezzel pedig jelentősen elhúzott Hamiltontól a pontversenyben. A brit ekkor még fordítani tudott, ám az ősz elején újfent csapattársa lendült formába: különösen emlékezetes a Szingapúrban aratott győzelme, amikor visszaverte az őt támadó Ricciardo rohamait.

10. Világbajnoki cím Abu Dhabiban

Rosberg az utolsó négy futamnak úgy vágott neki 2016-ban, hogy a saját kezében van a sorsa, hiszen a második helyek is elegendők számára az üdvösséghez. Ezt végül hozta is: különösen a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon látszott, mennyire kötélből vannak az idegei, hiszen Hamilton taktikázása ellenére is ő lett a világbajnok – majd öt nappal később bejelentette a visszavonulását…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: