DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Lauda szomorú dolgot árult el Huntról

A háromszoros világbajnok osztrák visszaemlékezett a brittel való rivalizálására - szerinte a Mercedes F1-es pilótáinak csatája éppen azokat az időket idézi fel előtte.

Nico Rosberg és Lewis Hamilton zsinórban harmadik alkalommal csap össze idén a vb-címért, az eddigiek tekintetében pedig kijelenthető, hogy ez a legszorosabb csata kettejük között. Két évvel ezelőtt Hamilton tarolt szezon végén, csapattársa pedig technikai hiba áldozata lett a szezon utolsó futamán, Abu Dhabiban. Rosbergnek tavaly még ennyi esélye sem volt, hiszen Hamilton már három versennyel a szezonzárás előtt elhódította a világbajnoki címet, idén azonban Fortuna váltakozva helyezte kegyeibe őket, ráadásul a német minden eddiginél összeszedettebben teljesít.

Persze sokan ezt annak tudják be, hogy amíg Rosberg boldog családi életet él addig Hamilton a világot járja, minden hónapban más hölggyel boronálja össze a sajtó, és nem törődik azzal, amikor az emberek a magánéletével foglalkoznak pályán mutatott teljesítménye helyett. Éppen, ahogyan Niki Lauda és James Hunt tette annak idején. „Kicsit olyan volt, mint Rosberg és Hamilton manapság. Az egyikük ilyen életet él, a másiknak pedig olyan az életstílusa. Hasonló a helyzet, ami közöttem és James között volt” - nyilatkozta Niki Lauda a Press Associatonnek.



„Mindig próbáltam koncentrálni az autóra, hogy minden rendben legyen. Ő viszont könnyű életet élt, és másképp fogta fel a dolgokat. Emellett azonban nagyon egyenes, különc, és furcsa srác volt, viszont jót tett a Forma-1-nek.” Niki Lauda 1976-ban, közös csatározásuk idején szenvedett majdnem halálos kimenetelű balesetet a Nürburgringen, a szezon utolsó futamán pedig inkább kiállt, így James Huntot avatták világbajnokká. "Azt kell mondjam, hogy amikor megnyerte a bajnokságot, úgy véltem, hogy csakis ő érdemelte meg, és ezt el is mondtam neki. A hullámhegyeivel és -völgyeivel, az ivászataival, ahogyan kezelte a Forma-1-et, örültem, hogy ő volt az, és el is mondtam neki.”

Lauda elmesélt egy régi sztorit arról, amikor évekkel később újra összefutottak. „Nagyon kemény időszakon ment keresztül, felhívott, és a londoni King’s Roadon találkoztunk. Egy olyan kerékpárral érkezett meg, melynek nem volt levegő a hátsó gumijában, ő maga pedig teljesen készen volt. Régebben azt mondtam neki, hogy ’ha így folytatod, katasztrofális vége lesz’. Kölcsönadtam neki egy kis pénzt, és komolyan támogattam abban, hogy össze tudja szedni magát.”

„Három évvel a halála előtt teljesen józan és fitt volt, a partizást, a drogokat és a rock’n’ roll életet 100%-ig maga mögött hagyta. Biztos kezekbe került az élete, ezért sújtott le, amikor megtudtam, hogy elhunyt. Nagyon szomorú voltam.” Nyilatkozatában Lauda kitért a 2013-as, kettejük történetén alapuló filmre, a Rush-ra. „Nagyszerű reakciókat kaptunk, szerintem a film 80%-ra rendben volt, a maradék 20% pedig egyszerűen Hollywood. Én is nagyon szerettem, és hihetetlen volt, hogy milyenek voltak a visszajelzések világszerte" - tette hozzá a Mercedes elnöke, aki valószínűleg 2020-ig marad a csapatnál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: