DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Egy halál utórezgései

Az 1978-ban ezen a napon rendezett F1-es futam Watkins Glenben finoman szólva sem tartozott a legjobb hangulatban zajló nagydíjhétvégék közé. A sport bűnbakot keresett Ronnie Peterson haláláért.

Három hét telt el a Peterson tragédiáját hozó Olasz Nagydíj óta, amikor a mezőny a Kelet-USA Nagydíjon gyűlt ismét össze. Az előző napok nem a versenyzésről, hanem a történtek elemzésével teltek, a pilóták érdekvédelmi szerve, a GPDA pedig úgy ítélte meg, hogy Riccardo Patrese volt a bűnös a végzetes eseményláncolat kirobbantásáért. Ezt a vélekedést alapul véve arra kérték a verseny szervezőit, hogy ne engedjék rajthoz állni Watkins Glenben Patresét, aminek eleget is tettek. A döntést helytelenítő, versenytársai véleménye ellőtt értetlenül álló olasz sem hagyta annyiban a dolgot, és megpróbálta elérni, hogy ne rendezzék meg a futamot, ezen kísérlete azonban nem járt sikerrel.

reutemann (2)



Közben a bajnoki cím is eldőlt, méghozzá rendkívül szomorú módon, ám ezzel senki nem foglalkozott igazán. Mario Andretti ugyan két futammal a szezon vége előtt még csak 13 pont előnnyel rendelkezett, ám az egyetlen versenyző, aki matematikailag még lőtávolon belül áll hozzá, az éppen csapattársa, Peterson volt, aki ekkor már az égi versenypályákon körözött. Így tulajdonképpen megszületett az új bajnok, de persze Andrettinek és a Lotusnak sem volt kedve ünnepelni az amerikai közönség előtt, annál is inkább, mivel a csapatnak ennél jóval komolyabb dolgokat kellett megoldania.

Kerestek pilótát az üresen maradt második autóba is, és a szezonban állandó szerződéssel nem rendelkező Jean-Pierre Jarier-re esett a választásuk. Az időmérésen Andretti domináns formában, több mint egy másodperces előnnyel szerezte meg a pole-t Carlos Reutemann előtt, de amikor a vasárnapi bemelegítő edzésen nagyot bukott, mégis hátrányos helyzetbe került. Összetört autója használhatatlanná vált, így a versenyre Andretti átpattant Jarier gépébe, a francia pedig az éppen időben megérkező új karosszériába ülhetett bele - így a beállítások egyikük számára sem voltak ideálisak.

reutemann (1)

A rajtnál Andretti meg tudta tartani a vezetést, ám mindösszesen csak két körig - ekkor a Ferrari párosa, Reutemann és Villeneuve is elmentek mellette, az egyre jobban küszködő Lotus pedig hamarosan Alan Jones Williamsével szemben is pozíciót vesztett, mígnem a 27. körben a motorja is felmondta a szolgálatot. Nem sokkal korábban hasonlóan járt Villeneuve is, így Jones feljött a második helyre, őt viszont a kerékcserére is kiálló Jarier kezdte el üldözni a hajrában. A francia azonban szintén dobogós helytől esett el, amikor négy körrel a leintés előtt kifogyott az üzemanyag az autójában, így a gyászoló Lotus üres kézzel távozott Watkins Glenből. A dobogón a domináns győzelmet arató Reutemann mellé Jones és Jody Scheckter állhattak még fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: