DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro - Alonso legnagyobb F1-es győzelmei

A spanyol F1-es pilóta születésnapját ünnepli, ez alkalomból pedig visszatekintünk legnagyobb győzelmeire, első diadalától legszebb hazai sikeréig.

2003, Magyar Nagydíj

Mi is lehetne szebb egy pole-pozícióból aratott győzelemtől, igaz? Pláne akkor, ha az ember először áll a pódium tetejére karrierje során, a sportág legfiatalabb futamgyőztesévé válva! Fernando Alonso a 2003-as hungaroringi futamon mindezt végigvitte, ahol igazán elkezdődött a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb pilótájának pályafutása.

 

2005, San Marinói Nagydíj

Erre az évre a Renault egyértelmű bajnoki esélyessé lépett elő, amit mi sem példázott jobban, hogy Giancarlo Fisichella nyerte az évadnyitót, utána pedig zsinórban kétszer Alonso látta meg elsőként a kockás zászlót. Kimi Raikkönen kiesése után Imolában is sima győzelemnek nézett elébe, csakhogy a futam utolsó szakaszában folyamatosan ki kellett védekeznie az eszeveszett tempóban száguldó Michael Schumacher támadásait. Előzést nem láttunk, tankönyvekbe illő védőmunkát azonban igen - a sportág történetének egyik legjobb futamán!

 

2007, Európa Nagydíj

A spanyol két renault-s világbajnoki címmel a zsebében erre az évre a McLarenhez tette át a székhelyét, ahol azonban az idény előrehaladtával egyre jobban megnehezítette helyzetét újonc csapattársa, egy bizonyos Lewis Hamilton. Az Európa Nagydíjon, száraz körülmények között nem sok esélye volt a győzelemre, ám az égi csatornák megnyílásával hamar behozta Felipe Massa előnyét, öt körrel a leintés előtt pedig zseniális előzéssel vette át a vezetést.

 

2010, Szingapúri Nagydíj

A spanyol pilóta már a rajtnál eldöntötte a küzdelmet közötte és Sebastian Vettel között, csakhogy a német egész verseny mögött ott loholt Alonso sarkában. 61 körön keresztül kibírni ezt igencsak nehéz egy olyan komoly kihívást jelentő utcai pályán, mint a szingapúri, de a spanyolnak sikerült, ezzel pedig komoly lépést tett a világbajnoki cím felé.

 

2012, Európa Nagydíj

Egy évvel később már nem rendeztek F1-es futamot a valenciai utcai pályán, de a mezőny legalább szép búcsúval tisztelgett a mindössze öt versenyig jutó helyszín előtt. A legnagyobb felzárkózást Fernando Alonso mutatta be, aki a kilencedik helyről tört fel az élre, s bár győzelméhez kellett Sebastian Vettel és Romain Grosjean kiesése itt, emlékezetes diadallal ajándékozta meg az övéit.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: