DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Őrült esős időmérő, felzárkózó bajnok

Akár a 2016-os Magyar Nagydíjról is lehetne szó, ugye? Az 1998-ban épp ezen a napon rendezett osztrák F1-es futamon valami hasonló volt a helyzet – megspékelve az időmérős menők ütközésével.

Borzalmas időben kezdődött, majd lassacskán felszáradó pályán ért véget az 1998-as Osztrák Nagydíj időmérő edzése, a furcsa körülmények pedig furcsa eredményt hoztak. A pole-pozíciót karrierje során először Giancarlo Fisichella szerezte meg a Benettonnal, aki hét tizeddel előzte meg a sauberes Jean Alesit. Ez volt a kétszeres világbajnok csapat utolsó rajtelsősége – a 15-ből 10-et Michael Schumacher szerzett nekik –, míg a Sauber története során először kvalifikált az első sorba, korábbi legjobbjuk egy harmadik rajthely volt Frentzennek köszönhetően 1994-ből, Suzukából.

A második sor aztán viszonylag „normálisan” alakult, Mika Hakkinen csak századokkal előzte meg Schumachert, hogy aztán a harmadikban jöjjön az újabb meglepetés: a Stewart szezonbéli legjobb edzéseredményét szállította a később a csapat egyetlen pole-ját szerző Barrichello, aki mellé Mika Salo állhatott fel az Arrowsszal – a megelőző tíz évben csak kétszer volt jobb rajthelye a csapatnak, mindkétszer Damon Hill révén, míg Salo maga csak a Ferrarival tudott ennél jobb időmérős eredményt elérni, egyetlen alkalommal.

A futam ekkora izgalmakat már nem hozott, legalábbis ami az első hely sorsát illeti: Hakkinen és Schumacher már az első kör végén az élre állt, míg mögöttük Fisichella, Barrichello, Alesi és Irvine következett. Az egyik időmérés hős versenye hamar véget ért: Salo csapattársával, Dinizzel ütközött, s Coulthardot is elsöpörték, aki a safety car kiállása után a 17. helyről kezdhette meg a felzárkózást.

A szombati nap legnagyobb sztárjai számára szintén szomorú véget ért a verseny: miután a dobogóra jó eséllyel pályázó Fisichella megejtette első kiállását, összeütközött az ötödik helyen hajtó Alesivel, s mindketten kiestek. Michael Schumachernek sem volt jó napja, hibázott, és a kavicságyban letörte a szárnyát, de végül fel tudott zárkózni a mezőny végéről a harmadik helyre, s hozzá hasonlóan dobogóra állhatott a futam elején bajba kerülő Coulthard is.

Mika Hakkinen senkitől sem zavartatva szerezte meg szezonbéli ötödik, összesen pedig hatodik futamgyőzelmét, amivel nyolc pontra növelte előnyét Michael Schumacherrel szemben a bajnoki összetettben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: