DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – Schumachert megvédi az öccse

A 2004-es San Marinó-i Nagydíj elején történt incidens miatt Juan Pablo Montoya keményen beszólt Michael Schumachernek – a német F1-es legendát öccse védte meg szembeszállva csapattársával.

Mintegy két évtizeddel ezelőtt ezen a napon vitáktól volt hangos a barcelonai paddock. A 2004-es Spanyol Nagydíjat megelőzően Juan Pablo Montoya szót emelt a stewardok munkáját illetően, miután úgy érezte, hogy a megelőző San Marinó-i futamon Michael Schumacher szabálytalanul akadályozta őt a Tosa előtt, miután a sikánból kifelé jövet előzési távolságba került hozzá.

„Elmegyek ma Charlie-hoz, hogy beszéljek vele. Hogy lehet az, hogy van egy szabály a Formula-1-ben, mely kimondja, hogy egyszer szabad irányt váltani, erre jön Michael Schumacher, előbb balra, aztán pedig jobbra mozdul mindenfajta következmények nélkül? Ez két mozdulat” – nyilatkozta Montoya Barcelonában az esetről, melyet követően a Tosában el is hagyta a pályát. A kolumbiai elmondása szerint szerette volna tisztázni, hogy jogos volt-e Michael Schumacher védekezése, miszerint a második mozdulattal az ideális ívre tért vissza azért, hogy felkészüljön a következő kanyarra.

Az ekkor éppen hatszoros világbajnok német védelmezőre lelt a testvére személyében – bár Ralf Schumacherből valószínűleg elsősorban a sértettség beszélt, hiszen miután megpróbált kihasználni Montoya pályaelhagyását (legalábbis állítása szerint) a kolumbiai leszorította őt: „Úgy gondolom, Montoya befejezhetné a panaszkodást, és a vezetésre koncentrálhatna helyette. Nem túl reális Michaelt kritizálni, miután azt tette velem, amit tett.”

Ralf később másoknak nyilatkozva is reagált Montoya szavaira, aki vaknak és ostobának nevezte az idősebbik Schumachert: „Végül is normális, hogy megpróbálod megvédeni a pozíciódat. Úgy tűnik, hogy Juan túl sokat panaszkodik másokra ahelyett, hogy a saját vezetési stílusával foglalkozna. Szerintem tudhatta volna, hogy nem sikerült kívülről megelőzni valakit úgy, hogy félautónyi hátrányban vagy.”

Montoya, aki egy évvel később épp ezen a napon bukott nagyot Spanyolországban, emellett a stewardok munkáját is kritikával illette: „Nagyobb állandóságra van szükség, azt szeretnénk elérni, hogy minden hétvégén ugyanazok a stewardok bírálják el az eseteket. Szerintem ennek mindenki örülne.”

A 2005-ös baleset - nem sokkal a teniszsérülés után
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: