DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Retro – A maródiak listáján

Visszatekintő rovatunkban rendhagyó módon nem egy F1-es évforduló, hanem egy mai esemény kapcsán révedünk a múltba: az elmúlt időszak sérülés vagy betegség miatti kihagyásait idézzük fel.

A cikk 2016-ban íródott.

Bár benne volt a pakliban, mégis kissé váratlanul érhetett minket a hír, hogy Fernando Alonso ausztráliai balesete következtében kihagyni kényszerül a Bahreini Nagydíjat – helyét a belga Stoffel Vandoorne foglalja el a McLarennél. Ennek kapcsán tekintünk vissza a múltba, s idézzük fel az elmúlt időszak beugrásait, köztük olyan versenyzőkkel, akik Vandoorne-hoz hasonlóan társuk sérülésének „köszönhették” F1-es bemutatkozásukat.

2015 – Fernando Alonso (McLaren), helyettese Kevin Magnussen

A legutóbbi versenyző, akinek sérülés miatt futamot kellett kihagynia, szintén Fernando Alonso volt, aki a 2015-ös előszezonban elszenvedett rejtélyes tesztbaleset következtében nem tudott részt venni a szezonnyitó hétvégén. A McLaren tesztpilótája, Kevin Magnussen ült a helyére, ám ő sem rajtolhatott el a versenyen, hiszen autója még a start előtt megadta magát. A melbourne-i évnyitót egyébként a williamses Valtteri Bottas is kihagyni kényszerült, ő az időmérő edzésen sérült meg, ám a szabályok értelmében nem vehette át más az autóját. A következő, malajziai futamon már mindketten ott voltak.

alocrash5



2013 – Kimi Raikkönen (Lotus), helyettese Heikki Kovalinen

A finn világbajnok kiújuló hátsérülése miatt nem vett részt a 2013-as szezon utolsó két futamán, bár a műtét időzítésében sok vélemény szerint szerepet játszott a közte és csapata közt zajló pénzügyi vita is. A Lotus némi felháborodást keltve nem az előző évben GP2-es bajnoki címet szerző tesztpilótát, Davide Valsecchit ültette a helyére, hanem az F1-es visszatérésre bazírozó Heikki Kovalainent. Raikkönen honfitársa azonban nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, pont nélkül maradt e két futamon, ami F1-es karrierje hattyúdalának bizonyult.

2011 – Sergio Perez (Sauber), helyettese Pedro de la Rosa

A Sauber mexikói újonca a monacói időmérő edzésen szenvedett súlyos, de szerencsés kimenetelű balesetet. A futamon nem tudott rajthoz állni, a soron következő kanadai hétvégére pedig elutazott ugyan, de végül az első szabadedzés után kénytelen volt átadni a helyét Pedro de la Rosának, miután nem érezte jól magát.

perez_2011_monaco_d6

2009 – Timo Glock (Toyota), helyettese Kamui Kobayashi

A német versenyző a 2009-es Japán Nagydíj időmérő edzésén szenvedett láb- és csigolyasérüléseket, ami azt eredményezte, hogy a szezon utolsó két versenyén Kamui Kobayashi bemutatkozhatott a Formula-1-ben – ő volt Vandoorne előtt az utolsó, aki egy sérülés miatt ejthette meg F1-es debütálását. Kobayashi bemutatkozása remekül sikerült, ám mivel a Toyota év végén kiszállt az F1-ből, mind ő, mind Glock más csapat után kellett, hogy nézzen.

2009 – Felipe Massa (Ferrari), helyettesei Luca Badoer és Giancarlo Fisichella

Az előző évben majdnem bajnoki címet szerző brazil a 2009-es magyar időmérőn szenvedett életveszélyes fejsérüléseket, aminek következtében a szezon hátralévő részén nem térhetett vissza a pályára. Bár felmerült, hogy Michael Schumacher ugrik majd be a helyére, végül Luca Badoer kapta meg a Ferrarit két futamra, aki egészen elképesztő hibákat követett el, a sajtó pedig kikezdte őt, így mennie kellett. A fennmaradó öt versenyen a Force Indiát Belgiumban dobogóra repítő Giancarlo Fisichella ülhetett be a Ferrariba, de pontot ő sem tudott szerezni.

2007 – Robert Kubica (BMW Sauber), helyettese Sebastian Vettel

Sokan talán már nem is emlékeznek rá, hogy az azóta négy világbajnoki címet szerző német első F1-es futamát a BMW Sauber színeiben teljesítette, miután Robert Kubica kanadai balesete miatt nem vehetett részt az indianapolisi USA Nagydíjon. Vettel megtette, ami tőle telhető, a Q3-ba jutott, s pontot szerzett első nagydíján. Érdekesség, hogy egy évvel korábban Robert Kubica is egy baleset, Jacques Villeneuve németországi bukása után mutatkozhatott be – a kanadai többé nem indult F1-es futamon.

kubica_montreal

Megjegyzés: a listára csak azok a versenyzők kerültek fel, akiknek kihagyása csupán átmeneti volt, azaz sérülésüket követően visszatérhettek a Formula-1-be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: