DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Egy álom valóra válik

Lewis Hamilton 2006-ban épp ezen a napon vált hivatalosan is a McLaren F1-es pilótájává, holott a döntés majdnem két hónappal korábban megszületett Wokingban.

A 2006-os, monzai Olasz Nagydíj hétvégéjének első GP2-es futamán Lewis Hamilton megszerezte a sorozat bajnoki címét, első szezonjában, ezzel virtuális pole-pozícióba katapultálva magát a McLaren második ülését illetően. Fernando Alonso érkezését már 2005 decemberében bejelentették Wokingban, erre a helyre pedig hárman is esélyesek voltak, mivel Juan Pablo Montoya évközben távozott a NASCAR-ba, Kimi Raikkönen pedig a Ferrarinak ajánlotta fel szolgálatait.



Gary Paffett és Pedro de la Rosa régóta nyüstölte a McLarent tesztpilótaként, a spanyol pedig 2006 második felét Kimi Raikkönen társaként tölthette el Montoya helyén, amit egy hungaroringi második hellyel hálált meg. Mégis, Lewis Hamiltonnak volt a legtöbb sansza arra, hogy megkapja a hőn áhított pozíciót, és 10 nappal bajnokavatása után először próbálhatta ki a McLaren MP4-21-esét Silverstone-ban. Az október 22-i szezonzáró előtt már olyan pletykák is felröppentek, hogy a 2007-es mélyvíz előtt az évadzáró Brazil Nagydíjon is kipróbálják őt, ám a debütálás elmaradt - holott ekkor még semmi sem volt hivatalosan bejelentve.

Később kiderült, a McLaren valójában már szeptember 30-án eldöntötte, hogy ő lesz Alonso társa 2007-től, és Ron Dennis el is mondta a britnek, csak azért vártak a bejelentéssel, hogy a Michael Schumacher visszavonulásai körüli felhajtás el ne homályosítsa a 21 éves pilóta érzekését. November 24-én viszont már mindenki róla beszélt, hiszen személyében 1993 óta először mutatkozhatott be újonc pilóta a McLarennél.

„Egészen szürreális érzés volt. Egy kanapán ültem, Ronnal szemben, a saját házában, és azt mondta nekem, hogy a McLaren engem választott ki új pilótájaként. Profiként viselkedtem, Ron pedig izgatott lett. Azt mondta, nekem is annak kellene lennem, belül viszont az voltam. Annyira hosszú út vezetett idáig, és szívmelengető érzés volt, hogy tudom, enyém ez az ülés. Most viszont el kell kezdenem a felkészülést” - mesélte Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: